Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BBC online

Bol može biti manja ako gledamo kad nam vade krv

injekcija
Reuters/Pixsell
11.02.2011.
u 13:41

Djeci obično savjetujemo da odvrate pogled kad dobivaju cjepivo ili vade krv, ali eksperiment na 18 dobrovoljaca pokazao da gledanje djeluje analgetički

Ono u što gledamo može utjecati na to koliku ćemo bol pri tom osjetiti. Suprotno uvriježenom mišljenju i navici da odvratimo pogled tijekom vađenja krvi ili sličnog, znanstvenici su ustanovili da pogled na izloženu ruku čak može smanjiti to bolno iskustvo. Studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Psychological Science rasvjetljava kako mozak procesuira bol. Znanstvenici sa sveučilišta College London (UCL) i milanskog sveučilišta Bicocca do novih su saznanja došli uz pomoć 18 dobrovoljaca, donosi BBC online.

Primijenili su test s toplinom na rukama, postupno povećavajući temperaturu i prekidajući proces svaki put kad bi vrućina postala nepodnošljiva. Ustanovili su da su dobrovoljci koji su svoju izloženu ruku mogli promatrati u ogledalu tolerirali temperaturu tri stupnja višu od onih čija je ruka bila zaklonjena.

 – I djeci obično savjetujemo da odvrate pogled kad dobivaju cjepivo ili vade krv, ali ovo pokazuje da gledanje djeluje analgetički, odnosno smanjuje bol. Stoga savjetujemo gledanje u ruku, ali i izbjegavanje gledanja u iglu ako je to moguće –  kažu istraživači.

 Nadaju se da bi njihovi nalazi mogli jednom u budućnosti biti od pomoći na putu nalaženja novih pristupa u tretiranju kroničnih zdravstvenih problema. Dr. Paul Nandi, savjetnik u bolnici UCL, kaže da je bol ogroman problem nacionalnog zdravlja, da kronične boli muče milijune ljudi u Velikoj Britaniji, da to ima velik utjecaj na kvalitetu života, ali i nacionalni zdravstveni proračun. Problem se, ističe, svejedno još uvijek uvelike podcjenjuje.

Ključne riječi

Komentara 3

LI
liliZG
14:06 11.02.2011.

Djeluje analgetički, poslije lijepo padnu u nesvjest i mir.......

MA
Macaktom
15:29 11.02.2011.

na 18 subjekata a da malo prošire bazu

Avatar kelt
kelt
21:35 11.02.2011.

Ja ne odvraćam pogled zbog boli, već zbog igle i krvi XDXD

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije