Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
evolucija na djelu

Blago ženama: Muškarci su sve ljepši i privlačniji

Miss i Mister Hrvatske 2011 (1)
Goran Jakuš/Pixsell
02.05.2012.
u 14:15

Monogamija nije zaustavila evoluciju, a kod muškaraca je izraženije poboljšavanje nekih osobina kako bi bili privlačniji suprotnom spolu

– Na ljude još uvijek utječu prirodna i seksualna selekcija. Neke su se stvari promijenile, ali neki određeni čimbenici još uvijek utječu na sposobnost za preživljavanje, pronalaženje kvalitetnijeg partnera i roditeljstvo – istaknula je dr. Virpi Lummaa sa sveučilišta Sheffield.

Muškarci su sve ljepši, inteligentniji i privlačniji, a sve kako bi bili seksualno aktivniji. Veći broj potencijalnih partnerica znači i brojnije potomstvo na koje se prenose geni. Drugim riječima, ljudi ni dan danas nisu daleko od životinja jer i dalje našom vrstom upravlja prirodna selekcija, a preživljavaju samo najbolji, prenosi Daily Mail. No to nije slučaj sa ženama.

– Čini se da osobine muškaraca koje im jamče uspjeh kod žena evoluiraju brže od osobina žena koje bi im trebale pomoći u osvajanju muškaraca. To je zato što veći broj partnera povećava reproduktivni uspjeh muškaraca, ali ne i žena. Zanimljivo je da prirodna selekcija jednako utječe i na bogate i na siromašne muškarce – ustvrdio je dr. Alexandre Courtiol, koautor istraživanja.

Istraživanje su finski znanstvenici proveli proučavajući detaljne crkvene spise koje su popisivali svećenici radi utvrđivanja poreza. U obzir su uzeli profile čak 6000 Finaca rođenih između 1760. i 1849. te popisali ekonomski status, rođenja, smrti i vjenčanja kako bi pronašli čimbenike prirodne selekcije – preživljavanje odraslih, dostupnost partnera, uspjeh kod partnera i plodnost.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije