Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oni znaju recept

5 savjeta parova koji su zajedno 40 godina za uspješan i dugovječan brak

brak
Foto: Shutterstock
08.08.2015.
u 15:58

Budite ljubazni jedno prema drugome jer iako zajedno živite i dijelite sve, nitko ne zaslužuje 'zločeste' komentare

Mnogo je savjeta za dugovječne brakove ili veze, a često ih daju savjetnici koji po tom pitanju možda ni nemaju iskustva. Stoga je dr. Karl Pillemer napravio iznimku i umjesto svojih savjeta za uspješan i dugotrajan brak poslušao savjete svojih klijenata koji su u braku više od 40 godina.

Napravio je, naime, istraživanje nad 700 ljudi koji su u braku u prosjeku 43 godine, različitih rasa, nacionalnosti, kultura te potražio pitanje koja je uistinu tajna dugovječnog braka.

1. Gledajte svog partnera/icu kako igra igrice. Prema istraživanju dr. Pillemera, parovi savjetuju kako trebate gledati svog partnera/icu kako sudjeluje u grupnim natjecanjima ili igra pojedine igre poput domina kako bi vidjeli kako se nosi s pritiskom, pobjedom ili gubitkom. Stariji kineski parovi savjetuju gledanje partnera kako igra mahjong, dok par s Kariba savjetuje slaganje domina.

– Mladi danas traže svoje životne partnere u kafićima. Međutim, ako gledate partnera, primjerice, kako igra domino puno toga možete otkriti o njegovoj osobnosti – kaže 68-godišnja Jessica Cruz koja je u braku 40 godina.

2. Izađite iz svoje zone ugode. Odite na neko neuobičajeno mjesto na spoj. Ako se plašite horor filmova, pogledajte ga ipak sa svojim partnerom. Gene Roy (75) bio je na planinarenju sa svojom suprugom dok su još hodali, bili su bez vode, hrane, morali su se snalaziti kako su znali. – Ostali smo bez hrane i drugih potrepština i tada smo shvatili da se zapravo ne poznajemo tako dobro – rekao je. Stoga, umjesto uobičajenih kafića i restorana koje uvijek posjećujete, napravite nešto drugačije gdje ćete se uistinu bolje upoznati.

3. Pojedite sendvič. Mnogi supružnici iz bezazlenih svađica stvore prave scene jer je jedna strana u stvari gladna i zbog toga je nervozna. Zato zapamtite, ne svađajte se na prazan želudac. – Ako se jako počnemo svađati zbog gluposti i u trenutku se stvori prava drama, onda zastanem i pitam 'Kada smo posljednji put nešto pojeli?'. U ovih 35 godina braka uvijek se ispostavilo da smo zbog toga bili nervozniji – kaže jedan bračni par.

4. Pazite kada razgovarate o 'teškim' temama. Nije uvijek pravo vrijeme za ozbiljne razgovore. Neke osobe bolje su raspoložene ujutro, a neke popodne ili navečer. Ako imate nešto za raspraviti, nemojte to raditi kada se oboje vratite s posla jer tada sigurno niste najbolje raspoloženi. Pripazite kada razgovarate o teškim temama jer zbog vremena razgovora može doći do velike svađe. – Ja sam večernja osoba, a suprug je jutarnji tip. Stoga smo odredili kako je kasno poslijepodne najbolje vrijeme za razgovor o onome u čemu se baš ne slažemo, a trebamo to raspraviti – kazala je 65-godišnja Leona Stevenson.

5. Budite ljubazni. Parovi često zaborave biti ljubazni jedno prema drugome, a to je izuzetno bitno za uspjeh braka. – Prema partneru se ne smijete ponašati gore nego prema svom prijatelju ili prijateljici. Mnogi parovi su bezobrazni jedno prema drugome, povisuju ton bez razloga i zbog toga često dolazi do svađa. Ako vam se nešto ne sviđa recite to na lijep način, a ne vrijeđanjem ili omalovažavanjem – kaže 65-godišnja Janet Green. Dr. Pillemer stoga savjetuje da se prema partneru/ici pokušate bar tjedan dana ponašati kao da je netko koga želite očarati i vidjet ćete koliko će vaš odnos biti bolji.

>> Strah vas je razvoda? Ovo su najbolje godine za sklapanje braka

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije