Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

5 najljepših putova za električni bicikl u Hrvatskoj

Hervis
Foto: Hervis
1/2
19.04.2022.
u 11:12

Želite li kroz svih pet čula osjetiti prirodne ljepote Hrvatske? Jednostavno nabavite električni bicikl!

E-bicikli svaku vožnju pretvaraju u novu avanturu. S njima biciklističke rute nikada nisu bile lakše, a mnogi biciklisti priznaju da više uživaju u vožnjama jer bol i umor jednostavno ne postoje. Dapače, kažu da im vožnja s e-biciklima probudi sva osjetila! U nastavku vam donosimo 5 biciklističkih staza Lijepe Naše koje su pravi odmor za duh i tijelo.

Istra

Na nekadašnjoj željezničkoj pruzi koja je prije više od jednog stoljeća spajala talijanski primorski grad Trst s Porečom nalazi se biciklistička staza „Parenzana“, koju i službeno zovu stazom zdravlja i prijateljstva jer povezuje 33 mjesta i 3 države. Poznata je i po tituli „kraljice biciklističkih staza u Hrvatskoj“ jer prolazi živopisnim krajolikom istarskih gradova Buje, Grožnjan, Motovun, Vižinada, Višnjan i Poreč.

Druge pak oduševljavaju tuneli, vijadukti i nadvožnjaci koji još uvijek stoje ponosno baš kao i prvog dana kada su izgrađeni, očaravajući mirisi eteričnih biljaka i borove šume, te jedinstveni spoj kulturne i gastronomske energije Istre koji se osjeća duž cijele rute.

Budući da je ova staza duga 70-tak kilometara te se vozi po različitoj vrsti terena, preporučujemo vožnju brdskim ili MTB električnim biciklom koji će vam olakšati uspone i zahtjevnije dijelove rute. Iako na samoj stazi postoji nekoliko kontrolnih servisnih stanica za provjeru pneumatika, u Hervisovoj poslovnici u Poreču možete obaviti mali pregled električnog bicikla kako bi vaša sljedeća ruta bila još bezbrižnija i sigurnija.

Otok Brač

Obožavatelje biciklizma iznova oduševi otok Brač. Osim što ga krasi jedinstvena priroda i predivno Jadransko more, ovaj je otok meka za bicikliste - ukupna dužina svih 25 bračkih biciklističkih staza iznosi impozantnih 1026 kilometara! Iz trajektne luke Supetra se proteže najduža staza (oko 180 km) nazvana po otočnom zaštitniku Svetom Jurju, a koja povezuje sva veća bračka naselja. Ni ostale staze nisu manje atraktivne, a mnoge su idealne za obiteljski biciklistički izlet s djecom.

O ljepotama bicikliranja po Braču pričao je i britanski premijer i strastveni biciklist Boris Johnson koji je prije par godina u video reportaži pozvao sve prijatelje biciklizma da pedaliranjem upoznaju kulturno nasljeđe otoka, razgledaju zaboravljena etnosela te uživaju u nezaboravnim panoramskim pogledima prema moru i vožnji putovima maslina i vina.

Za bračke staze nije vam potrebna specijalna biciklistička oprema, ali svakako nije na odmet da je provjerite prije odlaska na otok. Ne brinite, u čak dvije Hervisove poslovnice u Splitu (Joker Centar Split i City Center One Split) možete pronaći sve što vam nedostaje ili staro zamijeniti novim.

Plitvička jezera

Ljudi koji vole aktivan odmor na omiljenu ljetnu destinaciju povest će i najboljeg prijatelja – električni bicikl. S njim se lako savladaju i najteže dionice, pogotovo one koje vode uzbrdo. Takvih biciklističkih staza ima i u nacionalnom parku Plitvička jezera. Na primjer, staza „Put Plitvica“ dugačka je oko 46 kilometara i vodi iz Korenice sve do gornjih plitvičkih jezera i prolazi uz skrivene bisere – mističnu Crnu i Bijelu rijeku.

Staza „Obroncima Ličke Plješevice“ na pojedinim mjestima doseže i do 1000 m nadmorske visine, a s kojih se protežu prekrasni vidici na Koreničko polje, Bjelopolje te vrh Plješevice.

Prije odlaska u pustolovinu po neravnom, zemljanom terenu prošaranom kamenjem valja dobro pripremiti i bicikl. Učinite to u Hervisovoj poslovnici u Zadru, gdje vas očekuje tim stručnjaka za sve vrste bicikala, pa i za brdske e-bicikle.

Vožnja električnim biciklima bit će još zabavnija i lakša nego s običnim biciklima
Foto: Hervis

Slavonija

Želite li doživjeti Slavoniju i Baranju na dva kotača, onda nećete pogriješiti koju god stazu odabrali. Osim što kroz ovu regiju prolaze dva vrlo važna europska biciklistička koridora, Euro Velo 13 i Euro Velo 16, pravi biciklistički doživljaj omogućuje i staza „Panonski put mira“ koja se proteže od Osijeka, uz park prirode Kopački rit, vinske prijestolnice Zmajevca pa sve do Batine.

Dakako, oni koji vole off-road vožnju mogu se provozati „Stazom lipicanaca i kune“, zaljubljenike u dobru kapljicu oduševit će vinske ceste u okolici Kutjeva, a pravi pustolovi će krenuti atraktivnom stazom s mnoštvo usjeka, a koja ide duž cijelog toka rijeke Dunav.

U Slavoniji se kriju pravi prirodni dragulji do kojih je lako doći - biciklom. U osječkoj poslovnici Hervisa pronaći ćete sve za avanturu iz snova, od biciklističke odjeće i obuće, pa sve do kaciga, svjetala, pa čak i dječjih sjedala.

Gorski kotar

Od makadamskih putova idealnih za brdsku vožnju do idealnih staza za cestovni biciklizam – sve to ima Gorski Kotar, zeleno srce Kvarnera. Ove sezone provozajte se okolicom Čabra, Ravne Gore, Fužina i Delnica, ili se pak spustite s najvišeg naseljenog mjesta u Hrvatskoj do mora, točnije 45,5 kilometara dugom stazom od Begovog do Novog Vinodolskog.

Ova biciklistička ruta neobičnog naziva „Intimna staza“ prilično je zahtjevna, no za ljubitelje adrenalina je savršen spoj razgledavanja ljepote goranskog krajolika i rekreacije.

Vaši e-bicikli dobro došli su u riječkoj poslovnici Hervisa na rutinski pregled ili servis, i prije i poslije goranskih dogodovština na dva kotača.

Električni bicikl vašim putešestvijama daje novo značenjemanje je umornih i bolnih nogu, a više je prijeđenih kilometara i vožnje uzbrdo. Još uvijek nemate svog suputnika u vožnjama po biciklističkim stazama? Bez brige – vaš bicikl na struju čeka vas u najbližoj poslovnici Hervisa ili na njihovom web shopu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije