Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vruće ljeto

5 mitova o suncu koji su sve samo ne bezopasni

Sunčanje na plaži
Foto: Duško Jaramaz/PIXSEL
28.06.2014.
u 08:34

Boravak u hladu te oblačno vrijeme ne pružaju dovoljnu zaštitu budući da oblaci propuštaju i do 95 posto UV zraka

Suncobran je dovoljan

Mnogi misle da sunce dopire do kože samo ako je izložena suncu, smatrajući da je pod suncobranom nemoguće dobiti opekotine od sunca. Naprotiv, suncobrani i oblaci ne sprečavaju u potpunosti prodiranje UV zraka, a osim toga, sunčeve zrake odbijaju se od okolnih površina te je moguće izgorjeti čak i ispod suncobrana, u hladu.

Boravak u hladu te oblačno vrijeme ne pružaju dovoljnu zaštitu budući da oblaci propuštaju i do 95 posto UV zraka, a refleksijom od okolnih površina ugrožavaju nas i u hladu.

Preplanulu kožu ne treba zaštititi od sunca

Mit je mišljenje da, ako je koža već preplanula, nije potrebna zaštita. To je apsolutno netočno, kožu je u razdobljima najveće insolacije uvijek potrebno štititi od UV zračenja, no kod preplanule kože bit će dovoljan nešto manji zaštitni faktor, na primjer SPF 20. Često čujemo da UV zrake ne mogu doprijeti do kože kroz odjeću. Istina je da šeširi i odjeća donekle mehanički sprečavaju UV zrake, ali ne štite nas u potpunosti.

SPF je nužan samo ljeti

Sredstva za zaštitu od sunca sprečavaju stvaranje vitamina D i stoga se ne smiju koristiti u proljeće, jedno je od pogrešnih mišljenja. Našem tijelu potrebna je određena količina sunčevog svjetla da bi proizvelo vitamin D, no vrijeme provedeno na suncu potrebno da bi se stvorila dovoljna količina vitamina D zapravo je vrlo kratko. Desetak minuta izloženosti lica i ruku tijekom jutarnjih ili kasnih popodnevnih sati.

“Priprema” je dovoljna

Uzimanje antioksidansa poput beta karotena, u obliku kapsula ili povećanim konzumiranjem hrane koja njime obiluje, crveno voće i povrće, korisno je u pripremi za nadolazeće sunčane dane, no nikako nije dovoljno da bi kožu u potpunosti “pripremilo” za izlaganje suncu. Naime, antioksidansi mogu pomoći u ublažavanju ili prevenciji učestalih alergijskih reakcija na sunce, no za potpunu zaštitu kože od opisanih neželjenih učinaka UV zraka nužno je pravilno primjenjivati sredstva za zaštitu od UV zraka.

Solariji pripremaju kožu

Iako je u svijetu pa i kod nas još popularna primjena solarija radi postizanja preplanule puti, važno je naglasiti da su solariji štetni, isijavaju UVA zračenje za koje je znanstveno dokazano da izaziva fotostarenje kože, ali i nastanak zloćudnih tumora kože. Smatra se da jedno izlaganje UV zračenju u solariju odgovara cjelodnevnom boravku na suncu. Takozvana “priprema” kože u solariju isključivo je priprema kože na izlaganje UVA zračenju i ne štiti kožu od UVB zraka.

>>Znanstvenici otkrili: Sunčanje stvara ovisnost poput heroina!

>>Evo kako si možete pomoći ako zadobijete opekline od sunca

Komentara 2

IM
Immanuell
08:58 28.06.2014.

Treba biti na suncu, kome jako smeta nek se drži hladovine. Ostali na sunce, sunce daje život, sunce nas održava na životu. Ne treba se pržiti kao u rerni, ali ako igrate picigin ili plivate, odn. neprekidno se krećete na obali ili nekim poslom u unutrašnjosti kontinenta, samo se namažite kremom za sunce. Ako ipak hoćete dobiti malo boje, ne uzimajte preveliki faktor zaštite od UV zračenja. To upozoravanje više nije za progutati, degutantno je i nije više in. Nimalo.

MZ
maja.zelenbrz
16:18 14.07.2014.

Ne mogu vise citati ovakve clanke i mislim da su opasniji od samog sunca. Kao prvo,kad pogledas sastojke krema za suncanje,sve ti je jasno. Hrpa naftnih derivata i kemijskih supstanci koje remete prirodnu ravnotezu u morima i oceanima. Plus hrpa plastike koja se ne reciklira i opet zavrsi u oceanima i opet remeti i zagadjuje i sigurno povecava stetnost sunca zbog efekta staklenika i TKO JE TU LUD?!? Drugo,svedski znanstvenici su dokazali da je kod skandinavki cesci rak koze i pripisuju to manjoj izlozenosti suncu i D vitaminu i tvrde da je bas ta manja izlozenost uzrok raku koze. Pitam se koliko milijardi necega potrose multinac. kompanije na propagandu o stetnosti sunca???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije