Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAČUNALA Ultratanki prijenosnici

Laptopi za modne piste

30.05.2009.
u 17:16

Sezonu ultratankih laptopa otvorio je lani Apple svojim MacBook Airom, izlivenim od jednog jedinog komada aluminija. Odgovor iz PC tabora stigao je ubrzo, u obličju Lenova X300, koji je bio podjednako tanak (premda ne i podjednako zgodan), ali je nudio mnogo jaču specifikaciju.

Na dostojan odgovor ipak smo trebali čekati sve do ove godine, no sada nas zapljuskuje val za valom “lifestyle” notebooka, kod kojih je stil u prvome planu, ali najčešće ipak ne na štetu funkcionalnosti.

Problem s MacBook Airom je taj što je za tanku liniju morao žrtvovati čitav niz mogućnosti, počevši od baterije koja je zavarena u kućište i kupac ju ne može sam mijenjati, pa do broja priključaka: neki su morali biti žrtvovani jer se na vitkim bokovima jednostavno nije našlo mjesta za njih. Tehnologija je u međuvremenu – kao i uvijek – strelovito napredovala pa ultratanka računala HP-a i Della nemaju takvih ograničenja – premda su još tanja od Appleove mršavice.

Najnoviji maneken Lenova, ovaj tjedan predstavljen IdeaPad U350, ima čak i HDMI priključak preko kojega možete spojiti laptop na televizor visoke razlučivosti i gledati HD video.

Grafički sustav dovoljno je snažan za to, a najjača konfiguracija ima čak 8 GB brze DDR3 memorije i tvrdi disk od 500 GB. Dakako, DVD uređaja nema, kao ni u ostalim ultratankim laptopima; on bi im odviše narušio zavidno tanku liniju. No, nešto se ipak mora žrtvovati za ljepotu...

Lenovov novi laptop nije sasvim tipičan predstavnik ultratanke sorte: cijena mu je umjerena (osnovna konfiguracija u SAD-u stoji 649 dolara).

Dobra je vijest kako postoji šansa da se taj laptop pojavi na našem tržištu, za razliku od HP-ova Voodoo Envyja i Dellova Adama. Do tada, oni koji žele da im prijenosno računalo dobro izgleda i da ih ne opterećuje gotovo da i nemaju izbora: preostaje im samo zagrizena jabuka...

Želite prijaviti greške?