Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zvučna bomba pjesama većih od života

19.02.2009.
u 16:38

Svaka generacija ima svoju priliku promijeniti svijet - nadvija se tipično himnični vokal Bona Voxa nad temom “I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight”; riječ je o možda najzaraznijoj pjesmi s novog, dugo očekivanog albuma U2 “No Line On Horizon”.

Akcija stadion
I doista – cijelu svoju karijeru Bono je posvetio mijenjanju svijeta. Kad ne šarmira svjetske državnike i ne bavi se globalnim pitanjima, onda snima albume koji zvuče poput pažljivo konstruiranih zvučnih bombi namijenjenih najvećim svjetskim stadionima. Takvo je i svježe izdanje dublinske četvorke, isporučeno nakon pet dugih godina iščekivanja.

U društvu provjerenog producentskog dvojca Brian Eno/Daniel Lanois rođen je još jedan album s pjesamama “većim od života”, pri čemu su one udarne rođene iz kompromisa da se zadrži stara, dugogodišnja publika i usput osvoji netom stasala generacija poklonika čiji se svjetonazor oblikuje po hirovitim pravilima novih trendova.

Suptilno finale
Takva strategija najuočljivija je u razočaravajućem (premda energičnom) singlu “Get On Your Boots” koji kao da se previše trudi zvučati relevantno u okršaju s mlađim konkurentima na sceni; nije ni čudo da je brzo pometen s top-ljestvica. Mnogo uspjelija nije ni “Unknown Caller”, mirnija i tipičnija skladba, zvukom više nalik na “stare U2”, ali s premalo dorađenom melodijom.

No zato smo u sedmominutnoj “Moment Of Surrender” dobili upravo prekrasnu, hipnotičnu pjesmu, usporedivu s njihovim najboljim radovima iz devedesetih. “Stand Up Comedy” – komad hard rocka u srednjem tempu – navodno je nadahnut kreativnim susretom Edgea s Jimmyjem Pageom i Jackom Whiteom, dok je, posve suprotno, “White Snow” nježna folk-rock balada koja dokazuje da je “najveći svjetski sastav” najnadahnutiji kad se posve prepusti vlastitim osjećajima.

I suptilno finale pod naslovom “Cedars Of Lebanon” (besmisao rata ispjevana kroz prizmu rock and roll humanosti) pojačava opći dojam, no preslušavajući album kao cjelinu, objektivnom promatraču lako se može učiniti da je stvar mogla ispasti znatno bolje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije