Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Po novim pravilima

Zbog pandemije 21. izdanje Naj, naj, naj festivala samo virtualno

Arhiva Žar ptica
16.11.2021.
u 14:33

Već smo navikli da pandemija koronavirusa iz dana u dan mijenja naše živote. Upravo zbog pandemijske situacije i velikih brojeva novooboljenih  i ovogodišnji Naj, Naj, Naj festival, posvećen 40. godišnjici Kazališta Žar ptica, biti će virtualan. Predstave će se moći gledati samo na YuoTube  kanalu Žar ptice od 26. do 30. studenoga.

Raspored je sljedeći: "Pustolovine baruna Munchausena",  (GK Žar ptica) u petak 26. studenoga, "Plavo sunce na žutom nebu" (KD Pinklec) 27.studenoga, "Patka, smrt i tulipan" (VRUM) 28. studenoga (u 11 sati), "Ratovi svjetova" (Teatra Bajsić i prijatelja) 28. studeniga, "Caffe Kraljevstvo" (Kazališta lutaka Zadar) 29.studenoga i "Miš u toću" (GKL Split) 30. studenoga. Sve popodnevne predstave počinju u 18 sati i biti će na ovoj video platformi dostupne dva sata od početka emitiranja. Za festival ih je izbrala ovogodišnja selektorica Ana Prolić, koja kaže kako je to šest najboljih  domaćih predstava za djecu. 

Iz Žar ptice, uz početak festivala kojeg zagrabečki mališani obožavaju podjsjećaju i kako je počela njihova kazališna priča. U studenom 1981. godine registrirano je novo zagrebačko dječje kazalište Teatar Žar ptica, sa sjedištem u staroj Vlaškoj, a osnivač i prvi ravnatelj ovog putujućeg dječjeg kazališta bio je Tomica Milanovski. Iako "stvoreno iz ničega" kako i kaže legenda o istoimenoj Žar ptici - zahvaljujući entuzijazmu vrsnih umjetnika - kazalište je došlo i do djece  u najudaljenijim mjestima u  Hrvatskoj i odigralo više od 3800 predstava. 

Teatar Žar ptica je 1997. godine postalo Gradsko kazalište, a  Milanovskog 2000. godine  nasljeđuje ravnateljica Marija Sekelez, koja nastavlja graditi Žar pticu s "novim" početkom: kao novootvoreno Gradsko kazalište s vlastitom dvoranom. Ne samo da su djeca ubrzo privukle predstave koje se prikazuju u Bijeničkoj 97, već je uslijedila i organizacija međunarodnog Naj, naj, naj festivala kao i brojna međunarodna gostovanja od Venezuele, New Yorka, Francuske, Egipta, Mongolije...i preko 80 nagrada kazalištu od kojih i sedam Nagrada Hrvatskog glumišta za najbolju dječju predstavu.  Žar ptica je tako postala i ostala  nezaobilazno mjesto na karti kulturnih događanja za djecu. Žar pticu danas vodi Drago Utješanović, koji je na mjesto ravnatelja došao  2016. godine. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije