Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najplodniji povjesničar

Zar za Dragutina Pavličevića nema mjesta u HAZU?

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
15.02.2018.
u 16:30

Njegova knjiga ima snagu autentičnog povijesnog izvora o zločinačkom komunističkom režimu, rekao je Josip Jurčević

Dragutin Pavličević je najplodniji i najuspješniji hrvatski povjesničar nakon Drugog svjetskog rata, ali za njega nema mjesta u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, istaknuo je povjesničar Josip Jurčević na predstavljanju Pavličevićeve knjige “Povijest jednog povjesničara”.

Riječ je o Pavličevićevu prisjećanju na “doživljaje iz borbe protiv klasnog neprijatelja u Zagrebu od 1947. do 1952. godine” koje je objavila Naklada Pavičić. U knjizi se autor prisjetio svojeg srednjoškolskog školovanja, ali kako je to na predstavljanju u Novinarskom domu u Zagrebu istaknuo povjesničar Željko Holjevac “nije uljepšavao svoju prošlost, nego je opisao i kako je osobno sudjelovao u borbi protiv klasnog neprijatelja”. Holjevac je istaknuo da Pavličević u “Povijesti jednog povjesničara” piše dječačkim stilom o sjećanjima na režim koji je htio ne samo promijeniti svijet nego i čovjeka te spominje radne akcije, montirane sudske procese, nasilje nad momcima koji su oblačili preuske hlače, protestima protiv američkih, a onda, nakon Informbiroa i protiv sovjetskih filmova...

Josip Jurčević je za najnoviju Pavličevićevu knjigu rekao da nije samo književno djelo nego da ima i snagu autentičnog povijesnog izvora o zločinačkom komunističkom režimu. Jurčević je spomenuo važnost Pavličevićeva historiografskog opusa istaknuvši njegovu “Povijest Hrvatske” (koja je imala četiri izdanja u Hrvatskoj, ali je i najprevođenija hrvatska povijesna sinteza na strane jezike), ali i njegove knjige o hrvatskim kućnim zadrugama te knjigu “Hrvati i istočno pitanje”.

Na predstavljanju se zbog bolesti nije mogao pojaviti autor, dok se Zlatko Hasanbegović ispričao saborskim obavezama.

Komentara 1

NV
NV
21:21 15.02.2018.

Čak ga je i Haso otkačio. Vjerojatno mu se povjest ne podudara sa novostvorenom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije