Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pi – E. I.

Zahtjevan, čak i pretenciozan koncept postao je privlačna elektro-pop glazba

PDV Records
28.06.2023.
u 10:58

Ivana Picek Pi objavila je novi album, Evgenia Institute, artistički otklon u sasvim različitom smjeru gdje se susreću teme robotike, buduće promjene ljudske svijesti i umjetne inteligencije

Album "E. I." (Evgenia Institute) glazbenice pod pseudonimom Pi (Ivana Picek) odličan je primjer kako zahtjevan, naizgled čak i pretenciozan koncept može zaživjeti unutar izuzetno privlačne elektroničke pop glazbe. Kako inače objasniti da utjecaji i inspiracija Hermana Hessea u uvodnoj pjesmi "Evgeniogeneza (Rađanje Evgenije)" ili Michela Houellebecqa u "Sobi za meditaciju" mogu tako lijepo zaživjeti u trominutnim pop bravurama?

Ivana Picek već je desetak godina aktivna kao ambiciozna glazbenica čiji je prošli album "Časna lubanjska" bio prijeloman autorski rad. Novi "E. I." (PDV Records) artistički je otklon u sasvim različitom smjeru gdje se susreću teme robotike, buduće promjene ljudske svijesti i umjetne inteligencije, a futurizam zamjenjuje prijašnju uglavljenost u freak folk zemaljske motive prvih albuma "Ludo djevojče" i "Oči ti bježe!".

Podložene elektroničkom glazbom napravljenom na laptopu, vjerojatno su najkompletniji domaći uradi sam proizvod ove godine. "Dobar dan, došli ste u sobu za ameditaciju i osvještavanje prisutnosti, ugodno se smjestite, obratite pozornost na zemlju na kojoj sjedite", dobar je naputak za prolazak albumom koji postupno otkriva mnoge detalje, pogotovo u tekstovima pjesama, otpjevanih elektronički modificiranim glasom. "Alien terapeut" (Ivana je inače profesionalna liječnica i psihijatrica u Londonu) ili "Thenatea" pravi su pop hitovi i prikladni budući singlovi iako je cijeli materijal albuma zaokružen glazbeno-vizualni koncept pogodan za tretman singlova. Premda je Ivana sve napisala i snimila sama, tonski miks Ariana Vuice, mastering Filipa Motovunskog te pogotovo fotografije Mateja Jurčevića i omot koji je dizajnirala Tea Stražičić zaokružuju pouzdan tim očito otvoren novim probojima. O mnogim sposobnostima govore i dosadašnje suradnje Ivane Picek s Radom Šerbedžijom u recitalu posvećenom Arsenu Dediću ili članstvo u postavi Pridjevi.

Album "E. I." sasvim je drukčija priča, vrlo ambiciozna i artikulirana, a svojom audiovizualnom i tematskom aktualnošću nudi mogućnost za jači međunarodni proboj premda je već i videospot za pjesmu "Antifragilna" ušao u službenu selekciju na ovogodišnjim Berlin Music Video Awards.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije