Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncert

Zagrebačka filharmonija i maestro Dmitrij Kitajenko izveli Mahlera

koncert, Zagrebačka filharmonija i Dmitrij Kitajenko
arhiva VL
04.06.2011.
u 12:34

Iako je sezona Filharmonije ovim koncertom zaključena, već su počele pripreme za 4. srpanj i veliki spektakl u zagrebačkoj Areni. Organizatori veličanstvenu Simfoniju tisuće Gustava Mahlera - s preko 1.100 glazbenika na pozornici

Maestro svjetskoga glasa Dmitrij Kitajenko i Zagrebačka filharmonija u petak 3.lipnja su, u sklopu  Crvene oktave, izveli  Drugu simfonije - Simfoniju uskrsnuća Gustava Mahlera. Bio je to dostojenstveni  završetak recentne sezone, a u velikom stilu vodio ga je  ruski maestro Dmitrij Kitajenko, još jednom dokazavši da je  jedan od posljednjih karizmatičnih vladara dirigentskih podija.

Velebno remekdjelo Mahler je skladao punih šest godina, ali se trud ipak isplatio, jer je Druga simfonija ne samo jedna od najvećih simfonija njegova opusa, nego i jedna od najizvođenijih za njegova života. U potrazi za ”riječima iskupljenja” posegnuo je za golemim simfonijskim orkestrom pojačanim galerijom limenih puhača i udaraljki. A vođen uzorom u Beethovenovoj Devetoj izvedbenim je snagama dodao ne samo zbor, već i dva ženska glasa.

Maestru Kitajenku i Zagrebačkim filharmoničarima za ovu prigodu pridružile su se dvije vokalne solistice: slovenska sopranistica Sabina Cvilak i naša cijenjena mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić. U izvedbi pridružili su im se članovi Akademskoga zbora Ivan Goran Kovačić.

Zadovoljna publika toplim je pljeskom nagradila umjetnike, a brojni uzvanici pratili su izvedbu: predsjednik RH Ivo Josipović, Nj.E. britanski veleposlanik David Graeme Blunt, gost iz Slovenske filharmonije, ravnatelj Damjan Damjanovič i mnogi drugi.

Iako je sezona Filharmonije  ovim koncertom zaključena,  već su počele pripreme za  4. srpanj ii veliki spektakl u zagrebačkoj Areni. Organizatori najavljuju pravi glazbeni megaspektakl – veličanstvenu Simfoniju tisuće Gustava Mahlera - s preko 1.100 glazbenika na jednoj pozornici pod vodstvom slavnoga Rusa Valerija Gergijeva.

Komentara 1

ON
onur
14:56 04.06.2011.

Zagrebačka filharmonija je jučer zvučala kao pravi svjetski orkestar.... što znači imati takvog dirigenta za dirigentskim pultom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije