Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesna priča

Zadnji dani zvijezde Smojinih serija bili su dostojni tragedije

HNK Split
05.12.2023.
u 14:31

Prije dvadeset godina umrla je Zdravka Krstulović, glumica koja je za mnoge vječni simbol Splita

Dva su desetljeća prošla od njene smrti, ali njene se uloge pamte, kako one televizijske tako i kazališne. Za mnoge Zdravka Krstulović, koja je umrla 5. prosinca 2003. godine, ostaje vječni simbol Splita i ponosnih žena toga grada. Svoju je posljednju ulogu odigrala 1999. godine u svom kazalištu – HNK Split.

Bila je to uloga u predstavi "Buzdo" u sklopu Splitskog ljeta, koju je kritika sasjekla. Tada još nikome nije bilo jasno da je po ovu veliku glumicu stigla bolest. Dijagnosticirana joj je Alzheimerova bolest, koja je kod nje munjevito napredovala, brisala njeno pamćenje, osobnost... Obitelj, kći Ivana, smjestila ju je u Dom socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe u Varaždinu, gdje je slavna glumica i preminula. I baš kao u njenim najslavnijim ulogama, krenuli su zli jezici koji su, ne znajući za bolest, grad okužili pričama o obiteljskom nasilju, zlostavljanju... Bio je to tragičan kraj i priča dostojna neke od starogrčkih tragedija, no ostala su sjećanja na predivnu ženu i veliku glumicu, na veliku kazališnu radnicu i njene uloge koje su i ove 2023. bile posebno aktualne zbog proslave stote godišnjice rođenja Miljenka Smoje.

A da nije odigrala ništa osim Anđe Vlajine u "Našem malom mistu" i madam Violete u "Velom mistu", Zdravka Krstulović imala bi svoje mjesto među najvećim hrvatskim glumicama. Godine 1969. godine snimila je svoju prvu ulogu, kojom je zaludjela milijune televizijskih gledatelje diljem bivše države, onu u legendarnoj seriji "Naše malo misto" koju je režirao Daniel Marušić. Priča o malom otočnom mjestu osvojila je gledatelje već svojom prvom epizodom, a tisak je tada izvještavao kako su ulice naših gradova prazne u vrijeme emitiranja serije. Upravo je Zdravka Krstulović u toj malomišćanskoj kronici odigrala ulogu žene koja se sve te godine koje pokriva priča najviše mijenja, ulogu koja je u svojoj biti bila vrlo subverzivna. Gledatelji je sreću kao Anđu Vlajinu, djevojku iz siromašne obitelji iz dalmatinskog zaleđa, koja dolazi na otok kako bi bila služavka u kući bogatoga gradonačelnika. No, kada Anđa s Rokom odlazi u partizane, stvari se mijenjaju pa ona nakon rata postaje moćnica u tom malom mjestu te sa suprugom postaje dio privilegiranoga kruga, doslovno dio novog socijalističkog "plemstva". Mnogo je društvene kritike, kroz svoju tipičnu zaje..., Smoje upisao u lik Anđe Vlajine, a Zdravka je to odglumila maestralno, iako u ono doba (uoči Hrvatskog proljeća) nije bilo bezazleno igrati lik žene koja odlaskom u partizane postaje gorljiva komunistkinja te, iako nepismena, nakon rata dobije posao upravnog referenta zaduženog za prosvjetu u otočnoj općini.

Ta je uloga Zdravki Krstulović otvorila sva vrata, a kako ne bi bila "na teret" svom kazalištu, u kojem je već godinama nosila repertoar, to je bio i trenutak kada ona napušta HNK Split i odlazi u slobodnjake. Taj status ima od 1971. do 1978. godine, i to je vrijeme kada igra mahom u zagrebačkim kazalištima – Teatru &TD i Teatru u gostima Relje Bašića, ali se svom rodnom gradu i splitskoj publici vraća gotovo na svakom Splitskom ljetu. Godine 1978. vratila se u svoj Split, u svoje kazalište, te nastavila nizati brojne zapažene uloge. Gledatelji se i danas sjećaju njene Glorije u slavnoj drami Ranka Marinkovića, ali i Gemme Polić u "Kamov, smrtopis", Gertrude u "Hamletu", Petrunjele u Držićevu "Dundu Maroju", Agneze u Begovićevu "Pustolovu pred vratima", Jokaste u "Edipu", klauna i gospođe Peachum u Brechtovoj "Operi za tri groša", a Ivo Štivičić ju je zbog interpretacije Krležine "Lede" javno prozvao "glumicom od formata".

A deset godina nakon "Malog mista" cijela je bivša država opet bila prikovana pred televizorima jer krenulo je "Velo misto", priča o Splitu i balunu. U seriji koja se pamti po brojnim sjajnim ulogama upravo je Zdravki Krstulović pripala najteža ženska uloga, ona u kojoj se iz lakomislene kokete koja u starom Splitu privuče i ljubavlju uz sebe zadrži mladića iz bogate kuće pretvara u najvažnijeg partizanskog obavještajca tijekom Drugog svjetskog rata.

Komentara 1

G1
Gustav 13
14:56 06.12.2023.

Izuzetna glumica !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije