Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesna priča

Dolly Parton i Whitney Houston ispisale su glazbenu povijest istom pjesmom

imdb
28.11.2023.
u 11:45

Kultna pjesma "I will always love you" proslavila je pedesetu obljetnicu. Kada je pjeva Whitney, to je izuzetno teško i besprijekorno. No kada je pjeva autorica Dolly Parton, slušatelju slomi srce

Bio je 28. studenoga 1992. godine kada je Whitney Houston s pjesmom "I Will Always Love You" stigla do prvog mjesta čuvene Billboardove top-liste hitova i tamo se zadržala punih 14 tjedana, što je u to vrijeme bio rekord. Službeni podaci govore kako je time glazbena tema iz filma "Tjelohranitelj" postala jedan od najprodavanijih singlova svih vremena, ali baš to je pjesma koja je snažno obilježila živote i karijere dviju velikih glazbenih umjetnica.

Ovu pjesmu, naime, napisala je Dolly Parton, no mnogi ni danas ne znaju taj podatak niti su ikada čuli njezinu izvedbu. Zapravo je posebno zanimljivo usporediti kako tu romantičnu baladu pjevaju te dvije po svemu drukčije pjevačice. Izvedba Whitney Houston jednostavno je besprijekorna, a novi pop-aranžman koji je pjesma tada dobila pokazuje nevjerojatne glasovne sposobnosti žene koju će povijest popularne glazbe pamtiti kao jedan od najljepših i najmoćnijih ženskih vokala svih vremena. Zbog te njezine jedinstvene izvedbe najčešće je pravo mučenje slušati kako tu istu ljubavnu baladu "kasape" natjecatelji glazbenih reality showova. Za razliku od Whitney, pjesma u originalu, kako ju je napisala i otpjevala Dolly Parton, nešto je posve drugo. U njezinoj verziji to je prava country-balada, ali čak i oni koji ne vole taj glazbeni žanr spremno će priznati da je teško pronaći bilo koju drugu pjesmu (u bilo čijoj izvedbi) koja je toliko puna emocija. Najjednostavnije rečeno, kada Dolly Parton pjeva "I Will Always Love You", u stanju je doslovno svakom slušatelju slomiti srce.

Poanta je, naravno, u trenutku kada je pjesma napisana, u svemu što se tada događalo u životu ove pjevačice i autorice. Dolly Parton te je 1973. godine već velika zvijezda country-glazbe, a ovu je pjesmu napisala za svojeg nekadašnjeg partnera i mentora Portera Wagonera, i to neposredno nakon što im se raspala sedmogodišnja ljubavna i poslovna veza. Godinama poslije ona je u jednom intervjuu priznala da je u jednom danu zapravo napisala dvije pjesme, a bile su to "I Will Always Love You" i njezin najveći hit "Jolene". Kada ih se stavi jednu uz drugu, ne treba mnogo mašte da bi se shvatilo što se zapravo dogodilo u toj ljubavnoj vezi i da Jolene nije odustala od Dollyna muškarca. Ipak ova je pjesma po mnogočemu posebna, drukčija od tadašnjih country-hitova, ali i od većine ljubavnih balada. Ona, naime, govori o prekidu ljubavne veze, prekidu do kojeg je očito došlo na žensku inicijativu, ali to je i prekid u kojem žena čuva svoje dostojanstvo te bez prevelike kuknjave i optužbi zapravo poručuje da ne želi "pljuvati" po godinama provedenima s muškarcem koji ju je u konačnici iznevjerio.

"I Will Always Love You" snimila je u RCA Studiju B u Nashvilleu 12. lipnja 1973. godine, a pjesma je objavljena 18. ožujka 1974. godine kao drugi singl s trinaestog solo albuma Dolly Parton, albuma koji je zvao "Jolene". I bio je to vrlo uspješan drugi singl: dosegnuo je četvrto mjesto na kanadskoj top-listi country-hitova, ali i popeo se na vrh Billboardove ljestvice country-hitova, gdje ju je zapazio i sam Elvis Presley koji je Dolly poslao poruku da i on želi snimiti tu pjesmu. Ona je, naravno, bila i više nego zainteresirana, jer svi su glazbeni autori tog vremena bili spremni žrtvovati i bubreg da bi Presley otpjevao ono što su napisali. No Dolly se naglo "ohladila" kada joj je Presleyev menadžer, pukovnik Tom Parker, objasnio da standardna procedura rada s Kraljem podrazumijeva i to da se tekstopisac mora odreći više od polovine svojih izdavačkih prava. Dolly Parton tada je odbila Elvisovu ponudu i, kako je sama rekla, nakon toga plakala cijelu noć:

"O, moj Bože... Elvis Presley! Svi su mi govorili da sam luda što sam odbila. To je Elvis Presley. Ali nisam to mogla učiniti. Nešto u mom srcu je govorilo da će on 'ubiti' pjesmu."

Unatoč dojmu da to nije pjesma za Presleyja, Dolly Parton dugo je žalila za propuštenom prilikom. Čak je nagovarala pjevačicu Patti LaBelle da snimi novu verziju "I Will Always Love You" govoreći joj da ona to može jako dobro otpjevati. A tada je 1992. godine stigla ponuda iz Hollywooda. Tamo je redatelj Mick Jackson pripremao snimanje romantičnog trilera, prvog (nažalost i jedinog) filma u kojem će glumiti tada najveća glazbena diva Whitney Houston.

Scenarij o pjevačici i njezinu tjelohranitelju napisao je Lawrence Kasdan, a glavna muška uloga bila je rezervirana za Kevina Costnera. Kada je nakon premijere 25. studenoga 1992. godine film "eksplodirao", kao i njegova glazbena tema, pjesma "I Will Always Love You", kojoj su trebala samo tri dana da dođe do vrha najvažnije top-liste najslušanijih pjesama, Dolly Parton je osvijestila koliko je dobru odluku donijela kada je odbila Elvisa Presleya.

Tada je izjavila: "Novcem koji sam zaradila na "Tjelohranitelju" mogla sam kupiti Graceland". I pri tome je mislila, naravno, na čuveno Elvisovo imanje.

Pri tome je posebno zanimljivo da se Whitney Houston protivila da upravo ta pjesma bude glavna zvučna kulisa filma. Tvrdila je da je to prejednostavna pjesma za glazbu kakva se radila devedesetih te je za glavnu glazbeni temu filma željela snimiti pjesmu "What Becomes of the Brokenhearted" Jimmyja Ruffina. Tek ju je Kevin Costner uspio uvjeriti da snimi "I Will Always Love You", i to tako što joj je pustio verziju iz 1975. godine, kada ju je pjevala Linda Ronstadt. Čuvši tu verziju, i Whitney je shvatila da ta naoko jednostavna pjesma pruža nevjerojatne mogućnosti svakom solistu. Za nju je, naravno, napravljen posve novi aranžman pjesme, onaj u kojem su maksimalno iskorištene sve mogućnosti njezina glasa, a u toj se verziji uz nevjerojatno točno izveden svaki ton posebno ističe solo na saksofonu, koji je odsvirao Kirk Whalum.

Kritika je aklamacijom hvalila njezinu izvedbu, a najveći komplimenti bili su ti da je uspjela snimiti modernu gospel-pop baladu te da je nekadašnju country-pjesmu prožela evanđeljem i posebnom dramatičnošću. Popis nagrada koje je osvojila ovom pjesmom doslovno je nepregledan i seže od SAD-a do Japana, ali ne i Oscara, koji je otišao u ruke Bruceu Springsteenu za "Streets Of Philadelphia" iz filma "Philadelphia".

Zbog velikog uspjeha pjesme u izvedbi Whitney Houston žuti je tisak počeo raspirivati nagađanja o svađi između dvije pjevačice, za što nije bilo nijednog jedinog dokaza. Štoviše, uvijek su u superlativima govorile jedna o drugoj pa se tako pamti i način na koji se Dolly Parton oprostila od Whitney Houston nakon njezine tragične i prerane smrti u veljači 2012. godine kada je rekla:

"Moje je samo jedno od milijuna srca slomljenih zbog smrti Whitney Houston. Uvijek ću biti zahvalna i zadivljena načinom na koji je izvela moju pjesmu. I zato iz dubine svojeg srca mogu reći samo ovo: 'Whitney, uvijek ću te voljeti. Nedostajat ćeš.'"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije