Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.11.2023. u 09:30

Nove filmove recenzira filmska kritičarka Jelena Ružić

Ili ga se voli ili ne. Čini se da nema sredine s jednim od najosebujnijih redatelja s jednim od najprepoznatljivijih stilova. Cinizam, uvrnutost, čudan smisao za humor, groteska, (pre)često puno nejasnoća, pa čak i koketiranja s nečim što bi se moglo nazvati i pretencioznim, ako ne snobovskim artizmom, ali... Svejedno mu je teško odoljeti. Pa čak i nakon što potpuno razočara s posljednjim uratkom “Asteroid City”. Da, i tamo je sve bilo lijepo i neodoljivo, u tom nježno-pastelnom svijetu, ali jednostavno je previše zaglibio i zalutao u svoj svijet nerazumljivosti. Možda i ne treba uvijek slijepo tražiti poruku i smisao, dokle god je nešto estetski privlačno, lijepo i budi određene emocije, no u posljednjem uratku je zbilja, uz sav napor da se prepusti filmu, to bilo teško.

Srećom, brzo se vratio Wes Anderson, i to s čak četiri nova filma. Sva četiri su kratka i sva četiri su dostupna na Netflixu. Zapravo, sva četiri filma ekranizacija su priča Roalda Dahla.

Wes Anderson se, nakon fantastičnog “Fantastičnog gospodina Lisca” opet odlučio pozabaviti piscem koji ga očito ne prestaje inspirirati. Što, zapravo, ni ne čudi s obzirom na to da se u svakom Andersonovu filmu krije sloj nečeg djetinjeg, šašavog, blesavog, sanjarskog, bez obzira na to koju temu obrađuje. Osim “Čudesne priče o Henryju Sugaru”, tu su još i “Otrov”, “Labud” te “Lovac na štakore”. I svakako je najbolje i najveći je efekt ako se pogledaju svi “u cugu”. Gotovo je svejedno kojim redoslijedom. Benedict Cumberbatch, Ralph Fiennes, Dev Patel, Sir Ben Kingsley, Rupert Friend i drugi dobro su znana lica koja su se našla u ovim uradcima.

U “Čudesnoj priči o Henryju Sugaru” uloga Henryja pripala je Cumberbatchu. Henry je imućan čovjek čiji je karakter najbolje opisan u uvodu u kojem se kaže kako se nikad nije ženio da ne bi dijelio novac sa ženom. Uživa u kockanju, a posebno je oduševljen jogijem i guruom koji je poznat kao “čovjek koji vidi bez očiju”. Kroz ovo hektično i pomalo zbrčkano putovanje pratimo njegovu priču i to kako će otkriće učenja gurua utjecati na njegov život. U četrdesetak minuta trajanja ovog filma nijedna sekunda nije izgubljena. Jednako je i s preostala tri kratka iz ovog serijala, ali kod njih se može čak učiniti i da prekratko traju. “Čudesna priča o Henryju Sugaru” koncizna je, jasna, zabavna priča koja poziva na interakciju. Energija i atmosfera u filmu, pored dobro postavljenog tempa, pa čak i u šašavom Andersonovu svijetu, na jedan neobičan način donose lijepu priču o dobroti. Možda jest uvrnuto, ali toplina kojom obiluju priče Roalda Dahla, ne samo da je zadržana nego je na poseban način i pojačana. Dodajući kazališne, pa čak malo i lutkarske elemente, lijepa priča dodatno je proljepšana. Nakon gledanja ova četiri mala, ali po mnogočemu velika filma, Wes Anderson je svakako zabavniji kao kratkometarski autor.

1. Čudesna priča o Henryju Sugaru (Netflix)

Kratki, komedija, SAD, 37 min.

Režija: Wes Anderson

Glumci: Benedict Cumberbatch, Ralph Fiennes

2. Lovac na štakore (Netflix)

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Ne samo da je stil W. Andersona nepromjenjiv i takav da – očekivano – u toj nepromjenjivosti uvijek može donijeti nešto neočekivano i neobično, nego kao da je “kratki stil Wesa Andersona” s ova četiri filma na Netflixu neki mikro podžanr za sebe. Ovdje pak priču, s pripovijedanjem u jasnom ritmu i živom dinamikom kroji lovac na štakore s kojim se u svojevrsnom besmislu na čudan način može i zabaviti.

Kratki, komedija, SAD, 17 min.

Režija: Wes Anderson

Glumci: Richard Ayoade, Ralph Fiennes

3. Labud (Netflix)

Foto: Netflix

Peter je veliki obožavatelj divljih životinja, posebno ptica. Nažalost, postaje žrtva nasilnika, a posebno biva povrijeđen kada nasilnici nanesu zlo labudu... Od hrpice Andersonovih filmova na Netflixu, “Labud” je najmračniji. Iako se koristi već prepoznatljiv način pripovijedanja i s početkom filma se očekuje nova doza čudnog humora i raznih neobičnosti, ovo je zapravo bolna i mučna priča.

Kratki, komedija, SAD, 17 min.

Režija: Wes Anderson

Glumci: Rupert Friend, Ralph Fiennes

4. Otrov (Netflix)

Foto: Netflix

“Otrov” donosi priču o čovjeku koji leži zarobljen u vlastitom krevetu jer vjeruje kako mu se zmija uvukla u pidžamu. Jedan pogrešan korak, ma čak i treptaj, i ugriz je neizbježan, a smrt poprilično izvjesna. U ovoj grotesknoj atmosferi i u skoro pa kazališnoj izvedbi ne nedostaje napetosti i “jedva-čekanja” na ono što slijedi. Toliko je dinamičan da se na kraju osjeća čak i žaljenje jer je gotovo.

 Kratki, komedija, SAD, 17 min.

Režija: Wes Anderson

Glumci: Benedict Cumberbatch, Ralph Fiennes

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije