Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Sveta obitelj" u kinima

Vlatka Vorkapić pred gledatelje je istresla trulu utrobu obiteljskih tajni

Blitz
07.12.2023.
u 10:29

Novi film Vlatke Vorkapić o surovom balkanskom patrijarhatu i vjerskom licemjerju smješten u fiktivno slavonsko selo 1960-ih, dotiče se i nasljeđa Drugog svjetskog rata

U zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema premijerno je predstavljena "Sveta obitelj", dugo očekivani novi film scenaristice, redateljice i koproducentice Vlatke Vorkapić. Smještena u fiktivno slavonsko selo 1960-ih, ova ansambl-drama vrti se oko događaja na imanju gazde Marka, koji na van održava sliku savršene obitelji, a iza zatvorene kapije kriju se slojevi nasilja, izdaje i emotivne truleži.

Razularenog patrijarha suviše sklonog ženama igra srpski glumac Nikola Đuričko, a njegovu ogorčenu suprugu, koja spas pokušava pronaći u napadnom prakticiranju vjerskih rituala, fenomenalna Anita Matić Delić, koja je za ovu ulogu ostvarila i najveću glumačku transformaciju.

Pokretač radnje trenutak je u kojem gazda, u pokušaju da sakrije obiteljsku sramotu, odluči oženiti sina za siromašnu nadničarku iz Bosne. Ubrzo nakon njihove svadbe pukotine savršene fasade pucaju, vodeći ka uništenju čitave obitelji.

S obzirom na to da je široj javnosti Vlatka Vorkapić najpoznatija po romantičnoj komediji "Sonja i bik", dio premijerne publike u kino je ušao očekujući još jedno lagano gledanje. Umjesto toga, dočekao ih je mračni i na trenutke bizarni prikaz surovog balkanskog patrijarhata, vjerskog licemjerja i klasnih nejednakosti, dotičući i nasljeđe Drugog svjetskog rata te probleme samoupravljanja.

"Sveta obitelj" atmosferom je podijeljena na dva dijela: u prvom, gotovo naivni, bajkoviti prikaz slavonskog sela odražava i naivnost glavne junakinje. Klišeizirana i u mnogočemu lažna slika prerasta u socijalni horor u svadbenoj noći sirote Janje i njezina Ive (igraju ih talentirana Luna Pilić i markantni Ivan Čuić), a ponor koji se pod njihovim nogama otvara usisava svakoga tko im se približi.

U filmu posebno treba istaknuti odličnu kameru Filipa Tota, glazbu Stanislava Kovačića te činjenicu da se u ulozi koscenaristice prvi put pojavljuje naša poznata filmska make-up artistica i dizajnerica Slavica Šnur!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije