Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugi dio "Dine"

Redatelj Villeneuve najavljuje ratni epski akcijski film, ali bit će tu i važna ljubavna priča

imdb
05.12.2023.
u 09:58

– Svakom tko krene u kino važno je znati kako ovo nije nastavak. To je drugi dio priče o Dini. Naime, postoji razlika, želio sam da film zaista počne tamo gdje smo ostavili likove u prvom dijelu. Nema vremenskog skoka. Htio sam ostvariti kontinuitet s prvim filmom, ali i ovaj drugi dio "Dine" moći će bez problema gledati oni koji su propustili prvi – kazao je Villeneuve o filmu koji će premijerno biti prikazan 1. ožujka 2024. godine

U naša kinima ovaj tjedan dolazi film "Wonka" za koji je svjetska kritika već napisala kako je Timothée Chalamet nadigrao Johnnyja Deppa u filmu "Willy Wonka i tvornica čokolade" iz 2005. godine. No, istinski poklonici znanstvene fantastike s nestrpljenjem očekuje novi film ovoga glumca za kojeg se tvrdi da je već najbolji u svojoj generaciji – drugi dio "Dine". Sada znamo da će premijera drugog dijela spektakla s pješčanog planeta biti 1. ožujka 2024. godine.

Svi zaljubljenici u epski roman Franka Herberta, koji je objavljen 1965. godine da bi, zbog načina na koji je autor stvorio alternativne svjetove budućnosti, odmah postao temelj znanstvenofantastičnog žanra u književnosti tog vremena, znaju da prava uzbuđenja tek slijede. Naime, prvi dio filma redatelja Denisa Villeneuvea završio je u trenutku kada se mladi vojvoda Paul Arteid i njegova majka Jessica, pripadnica moćnog ženskog religijskog reda Bene Gesserita, pridružuju pobunjenicima Dine, tj. Fremenima, autohtonim stanovnicima planeta, koji se bore za slobodu i za dragocjeni začin koji omogućuje putovanja svemirom, a koji proizvode i čuvaju zastrašujući crvi. Sada je na redu priča o tome kako izgleda život u okrilju Fremena, kako je Paul postao njihov vođa, a Jessica, koja je već trudna i nosi kćer ubijenog vojvode, vjerska čelnica planeta koji se osamljen bori protiv moćnih vojski svemirskog carstva.

Redatelj Villeneuve dobro zna s kojim se nestrpljenjem očekuje drugi dio ove epske sage, stoga film najavljuje kao "ratni epski akcijski film", a među ostalim je, u velikom intervjuu za Vanity Fair, rekao:

– Svakom tko krene u kino važno je znati kako ovo nije nastavak. To je drugi dio priče o Dini. Naime, postoji razlika, želio sam da film zaista počne tamo gdje smo ostavili likove u prvom dijelu. Nema vremenskog skoka. Htio sam ostvariti kontinuitet s prvim filmom, ali i ovaj drugi dio "Dine" moći će bez problema gledati oni koji su propustili prvi.

Prvi film hvaljen je u prvom redu zbog autentičnosti, a poseban je naglasak pri tome bio na odličnoj kostimografiji, za koju je rečeno da je postigla maksimalnu uvjerljivost jer pješčana odijela zaista djeluju kao da su nastala u nekim kućnim manufakturama, baš kao što je to Frank Herbert zapisao u svom djelu. Naravno, ta uvjerljivost bila je i glavna tema svih razgovora koji su novi film uspoređivali s prvom filmskom verzijom "Dine", filmom koji je sada već jako davne 1984. godine režirao David Lynch. Tehničke mogućnosti koje redateljima danas omogućavaju da na filmskom platnu zaista ožive svijet kakav je zamislio autor romana, tada nisu bile ni u povojima, pa je to bila pomalo "zločesta" usporedba. Nakon što se pažljivo pogledaju oba filma, jasno je da nova verzija "Dine" zapravo nadmašuje prvu mnogo boljim glumačkim izvedbama.

Ti komplimenti u prvom redu idu Timothéeu Chalametu, a sve njegove obožavateljice sada s posebnim žarom čekaju film u kojem se odvija i velika ljubavna priča njegova lika, ona između Paula i Chandi, koju je utjelovila Zendaya. Iako je ona u priči životna ljubav glavnog junaka, kao i žena koja će mu roditi djecu, zbog svemirske politike on će biti primoran oženiti se drugom. Tu na scenu stupa glumica Florence Pugh, koju ćemo vidjeti u drugom dijelu "Dine". Od novih lica u filmu se pojavljuju i Austin Butler, Christopher Walken i francuska glumica Lea Seydoux, a u svoje se uloge vraćaju Josh Brolin, Dave Bautista, Javier Bardem, Rebecca Ferguson... Treba li uopće reći da je najavni trailer filma – senzacionalan?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije