Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"odrastanje"

Virtualno prošećite izložbom Zorana Šimunovića u Dubrovniku

Foto: Miho Skvrce
1/8
10.11.2023.
u 12:17

Izložba u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik ostaje otvorena do 10. prosinca

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik otvorena je izložba slikara Zorana Šimunovića naslovljena  "Odrastanje“, u kustoskoj koncepciji Branka Franceschija koji o njegovoj novoj seriji slika piše:

"Šimunović mahom radi u tradicionalnoj tehnici ulja na platnu ambicioznih dimenzija u skladu s, možda i podsvjesnim, aspiracijama gledatelja koji će je potencijalno uključiti u privatni prostor svoje svakodnevice. Sljedeći privlačni aspekt je suzdržana gama pastelnih boja, balansiranog zatomljenog tona, nanesenih ujednačenim, nenaglašenim potezima kista. Nema likovnog elementa koji bi remetio meditativnu atmosferu slike. Kompozicija se razvija iz središta slike prema jednolično bojenim površinama rubova, pa se sadržaj percipira jednostavno. Sam sadržaj balansira između figuracije i apstrakcije premošćujući veliki raskol između dviju tendencija koje su obilježile likovnost prethodnog stoljeća."

Kada je riječ o motivima koje gotovo opsesivno slika, Zoran Šimunović je rekao:

"To su svakidašnji dekorativni i uporabni predmeti koji mi poziraju u dekonstruiranju prostora i tako nastaje moj likovni svemir. Svaki kutak mog umjetničkog djela je personaliziran i nosi neku oznaku koja odaje uspomene i pasioniranost domom. Vezani smo uz dom pa mi se ne čini ništa neobično to koliko me moja "četiri zida“ inspiriraju. Naizgled nevažne figurice i igračke, biljke i voće postaju važni jer su na platnima zabilježeni kao artefakti moga postajanja". 

Sam prostor dubrovačke galerije u kojem njegova platna velikih dimenzija izgledaju fantastično, ocjenjuje jedinstvenim jer galerija posjeduje nekoliko impozantnih elemenata kao što su sama njena povijest, arhitektura i na koncu interijer u kojem se osjeća bilo povijesti tog umjetničkog grada.

1/8

Izložba ostaje otvorena do 10. prosinca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije