Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COPY/PASTE KNJIŽEVNOST

Veliki dio romana njemačkog "čuda od djeteta" plagijat

Helene Hegemann
Foto: AFP
1/2
16.02.2010.
u 17:11

Kad 16-godišnjakinja objavi roman pun seksa i droge te počne dobivati pohvale da je novo, svježe lice književne scene, kad-tad se mora otkriti od koga je pokrala "svoje". rečenice.

Nakon objavljivanja romana "Axolotl Roadkill" njemačka literarna scena bila je oduševljena 16-godišnjom autoricom Helene Hegemann iz Berlina.

Priču o 16-godišnjoj Miffi koja ima seksualne odnose, drogira se, razmišlja o biseksualnosti i radi sve što vole buntovni mladi ljudi koji "voze bez ručne" ljubitelji književnosti prigrlili su zbog svježeg stila izričaja, briljantnih usputnih razmišljanja, sjajnih izraza i poganog cinizma. Ljubitelje senzacija priča je osvojila jer se u njoj opisuju seks i drogiranje, jer se malodobna protagonistica uspijeva prošvercati u berlinski Berghain, "najbolji klub na svijetu" u koji se ni u snu ne može ući bez navršene 21 godine, i što tamo u zahodu "ušmrče tri lajne speeda" i tako dalje...

Nagađanja da je "Miffi" u stvari sama Helene Hegemann nije, naravno, utišala činjenica da otac protagonistice onako kako je opisan u romanu iznimno sliči na Carla Hegemanna, autoričina oca i poznatu osobu njemačke kulturne scene, bivšeg dramaturga berlinskog Narodnog kazališta (Volksbühne). Svi su poludjeli za romanom koji je, bez "ključa" ili s njime, postao bestseler.

A onda je pukao skandal jer je blog gefühlskonserve otkrio da je Hegemann nemilice plagirala ulomke iz drugih djela, najviše iz romana "Strobo" blogera Ariena, čiji su izrazi poput “Techno-Plastizität" (tehnoplasticitet) ili "Vaselintitten" (vazelinske cice) davali sočnost izričaju "Axolotl Roadkilla", u kojem su završile cijele rečenice i scene iz "Stroboa".

Uhvaćena u krađi, pripadnica "copy paste generacije" ispričala se i rekla da je bilo pogrešno "ne spominjati ljude koji su me inspirirali", ali da i dalje stoji iza svojeg romana:

- Ionako ne postoji bilo kakva originalnost, postoji samo autentičnost. A ja sam samo podstanar u svojem umu; poslužim se bilo čime što me inspirira.

Komentara 1

OB
-obrisani-
18:31 16.02.2010.

Dobro nije pokrala od Đapićevog magisterija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije