Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskoro

Uskoro Gogoljeve Mrtve duše u Satiričkom kazalištu Kerempuh

Hrvoje Kečkeš
arhiva VL
14.10.2011.
u 12:15

Ovo remek-djelo svjetske književnosti možda se bavi nekim dalekim krajevima, u neko daleko doba, no zapravo prikazuje nas same, u vremenu u kojem živimo i njegovim niskostima koje dobro poznajemo.

Gogoljeve "Mrtve duše", u svom seciranju i beskompromisnom ismijavanju društvenih devijacija i ljudskih slabosti, bliske su iskonskoj ideji satiričnog. "Zahvaljujući Gogolju, naposljetku smo ugledali 'pokrajinsko plemstvo' kako izlazi iz svojih dvoraca i kuća bez maski, bez uljepšavanja, vječito pijano i proždrljivo: robovi vlasti bez vrlina, i tirani svojih kmetova bez sažaljenja... što sišu život i krv narodu..."

Aktualno i posve živo, iz pera ciničnog majstora groteske s nevjerojatnim osjećajem za detalj, ovo remek-djelo svjetske književnosti možda se bavi nekim dalekim krajevima, u neko daleko doba, no zapravo prikazuje nas same, u vremenu koje živimo i njegovim niskostima koje dobro poznajemo. Jer mane ne pripadaju naciji, mentalitetu ili povijesti, osim ako smo skloni predrasudama; one su svačije i ima ih (od)uvijek. Prštavo duhovite i bolne u svojoj istinoljubivosti, "Mrtve duše" su zato, kako je jednom zapisano o njima, "tvorevina što neumoljivo skida koprenu sa stvarnosti".

Novu verziju ovog slavnog Gogoljeva djela vidjet ćemo u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Premijera je zakazana za petak, 21. listopada, a predstavu režira Dražen Ferenčina. Uloge tumače: Hrvoje Kečkeš, Luka Petrušić, Antun Tudić, Edo Vujić, Tarik Filipović, Mario Mirković....

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije