Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Nije pas beštija"

Urnebesna predstava iz perspektive Smojina psa Šarka osvojila Splićane

Gradsko kazalište lutaka Spit
26.02.2024.
u 18:34

U Gradskom kazalištu lutaka igra lutkarska predstava za odrasle Gorana Golovka temeljena na tekstovima Miljenka Smoje

Fascinantna je lutkarska predstava za odrasle "Nije pas beštija", temeljena na tekstovima Miljenka Smoje, koja je premijerno izvedena u Gradskom kazalištu lutaka Split, a došli su je pogledati brojni koji u gradu podno Marjana "nešto pizaju". Režirao ju je Goran Golovko, a Marina Vujčić autorica je dramatizacije i izvrsnih songova.

Junak predstave je Smojin kumpanjo, legendarni pas Šarko, koji progovara u prvom licu, a sve teme, vrlo različite, prožete su originalnim Smojinim humorom, satirom i nizom sočnih psovki. Marina Vujčić majstorski je izabrala motive sabrane u "Pasjim noveletama" koje Šarko opservira. Uz tu, savršeno izrađenu lutku, pojavljuje se samo još jedna, njegova "ljubav" maltezerica Pupa, a ostalim su ulogama glumci GKL-a: Alin Antunović, Andrea Majica, Ivan Medić, Branimir Rakić i Sanja Vidan. Imali su nimalo lagan zadatak, utjeloviti Smojinu suprugu Lepu, prijatelje – fotoreportera Feđu Klarića i njegovu suprugu Branku, koja je Šarka čuvala nakon Smojine smrti, doktora, vlasnicu Pupe, turiste, mišćane. I to sve dočarati i nogama! Jer, u predstavi je crni zastor dignut samo šezdesetak centimetara iznad poda, sve se prati iz pasje perspektive. Publika u gledalištu likove vidi onako kako ih vidi pas. Vide se samo noge. Pravih glumaca, ali i neke "umjetne".

Petero glumaca GKL-a iznimno vješto odradilo je taj kompleksan i fizički naporan posao i sve u besprijekornom splitskom dijalektu. Kao da sjedimo na Matejuški i slušamo fetive Splićane "od kolina". Autori ove predstave, koje se ne bi posramila ni najpoznatija svjetska kazališta, dotaknuli su se niza tema: nove hrvatske države i 1991., komunista koji preko noći postaju najzagriženiji vjernici, hedonizma, ljubavi između žene i muškarca, prijateljstva, braka, odnosa čovjeka i psa, seksualnosti, starenja, smrti...

Spektakularna je zadnja scena, ultravioletni Šarko čiji je vlasnik na nebesima. I vjerojatno i tamo piše.

Važan i dojmljiv pečat predstavi dali su scenografkinja i kreatorica lutaka Vesna Balabanić, skladatelji Jakov Salečić i Frane Duilo, kostimograf Mladen Radovniković, suradnica za scenski pokret Anja Ostojić, oblikovatelji svjetla i zvuka Lucijan Roki i Franko Perić.

I još nešto: zbog viroza premijera nije, kao što je planirano, izvedena na Smojin rođendan 14. veljače. Ali jest na Lepin, 20. veljače! Predstavu "Nije pas beštija" treba odgledati jer "samo nebo zna" kad će sljedeći put u Splitu biti tako fantastične predstave.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije