Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Karin Slaughter "Grad murjaka"

Ubojica murjaka u doba kada su žene skupo plaćale slobodu

Foto: arhiva Znanje
06.11.2018.
u 11:16

Karin Slaughter, autorica uzbudljivih krimića, odavno je dobro poznata hrvatskim čitateljima. Zavoljeli su je čitajući seriju romana u kojima je glavni lik agent Will Trent, vrhunski istražitelj unatoč disleksiji. No, nedavno izašao “Grad murjaka” (Znanje, biblioteka Knjiga dostupna svima, urednica Danijela Žitković Rumbak, prijevod Miloš Đurđević, 39,90 kuna) prva izvan tog serijala.

Napeta priča čitatelja vodi u Atlantu 1974. godine, u trenutak kada brutalna ubojstva policajaca potresaju grad i gradsku policiju. U tu i takvu policiju dolazi na posao mlada žena koja tim poslom liječi vlastite traume (smrt supruga u ratu u Vijetnamu), ali želi i dokazati svojoj dobrostojećoj obitelji da je stvorena za ozbiljniji posao od posla tajnice na kojem su žene tog vremena čekale udaju.

U tako postavljenoj priči Karin Slaughter zapravo piše priču o jednom vremenu (nevjerojatno je zapravo koliko nas malo vremena dijeli od tog doba) obilježenom strahovladom “moćnih” muškaraca koji su svoju moć utemeljili samo na činjenici da su rođeni kao muškarci. Bilo je to vrijeme u kojem su žene u policiji bile neželjene, u kojem su se crnkinje u ženskoj svlačionici presvlačile iza zastora, vrijeme homofobije, ali i mrženje prema Talijanima, Kinezima, Židovima... baš svemu što je izlazilo iz okvira zatucanog patrijarhata, potpomognutog pendrekom u jednoj i pištoljem u drugoj ruci.

Zbog tog vjernog prikaza problema s kojima su se žene tada sretale u policijskom poslu, ovo je mnogo zanimljivija priča od same potrage za okrutnim ubojicama. Ujedno je to i priča o obiteljskim odnosima, o maskama iza kojih se u nadasve stresnoj svakodnevici skrivaju prava lica nekih članova obitelji, maskama zbog kojih će okrutno stradati opet žena – ona koju će silovati tajni ljubavnik njezina brata koji pomno skriva svoju seksualnost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije