Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brač

U prodaji kamperske ulaznice za 4. Supetar Super Film Festival

Supetar Super Film Festival
arhiva
02.07.2012.
u 12:43

Filmove međunarodnog programa izabrao je Oliver Sertić, selektorica je izbora švedskih filmova Agneta Morgen. Domaće dokumentarne klasike odabrao je Đelo Hadžiselimović

Četvrti Supetar Super Film Festival održat će se od utorka 10. do petka 14. srpnja, a tijekom pet festivalskih dana gledatelji će imati priliku i čast prisustvovati otočkim, domaćim, ali i regionalnim premijerama filmova koji su raspoređeni u tri različita programa.

Festival otvaraju dvije hrvatske premijere "Kiss Bill" i "Kid and the Clown". "Kiss Bill" film je mladih švedskih redateljica Emelie Wallgren i Ine Holmqvist koji prati dvije obožavateljice banda Tokio Hotel u njihovoj namjeri da posjete berlinski muzej Madame Tussauds i fotografiraju se s figurom pjevača banda. "Kid and the Clown" priča je o borbi šestogodišnjeg dječaka s rakom i druženju s bolničkim klaunom Angusom koji pokušava uveseliti njegov život ispunjen bolničkim tretmanima. Film je režirala mlada danska redateljica Ida Grøn. 

Prvi put u Dalmaciji bit će prikazan film "Regretters" (Pokajnici) redatelja Marcusa Lindeena koji predstavlja liberalnu Švedsku, odnosno dvojicu muškaraca u 60-ima koji su odlučili ponovno promijeniti svoj spol, odnosno vratiti se na prvobitni, biološki spol. Film je predstavljen na nizu uglednih festivala (Göteborg, AFI Silverdocs, Documentary Fortnight at MoMa), a hrvatski gledatelji imali su ga prilike vidjeti u Dokukinu u Zagrebu. 

Regionalne premijere imat će švedski filmovi "I'm my own Dolly Parton" i "Bye Bye C'est Fini". Film "I'm my own Dolly Parton" švedske redateljice Jessice Nettelbladt prati producenticu i grupu pjevačica koje su inspirirane životom i glazbom country zvijezde Dolly Parton te im njezin uzor pomaže da se bore s osobnim problemima. "Bye Bye C'est Fini" kratkometražno je ostvarenje Tore Mårtens, redateljice koja se predstavila na gotovo svim uglednim filmskim festivalima u svijetu. Film govori o 73-godišnjoj Lini iz Rio de Jainerea koja danju vodi normalan život, dok noću uživa u zabavi s mladim ljubavnikom. 

U međunarodnom programu bit će predstavljeno osam filmova, među kojima je i pobjednik ZagrebDoxa po izboru publike te dobitnik Posebnog priznanja žirija na istom festivalu "Nije ti život pjesma s Havaja" redateljice Dane Budisavljević koji govori o ponovnom susretu jedne obične, četveročlane obitelji. Film će na SSFF-u imati svoju otočku premijeru.

Prvi put u Dalmaciji prikazat će se film "Pismo ocu" srpskog redatelja Srđana Keče, čiji su filmovi prikazivani na brojnim uglednim svjetskim sveučilištima. "Pismo ocu" redateljevo je obraćanje iznenada preminulom ocu i povratak u obiteljsku prošlost, ali i prošlost Balkana i brojnih ratova koji su utjecali na njihove živote. Film "Ambasador" Madsa Brüggera predstavljen je na Sundanceu i ZagrebDoxu, a prati lažnog diplomata i njegove afričke avanture.

Posljednja dalmatinska premijera SSFF-a je "Film mobitelom" bosanskohercegovačkog redatelja Nedžada Begovića. Lanjski pobjednik dokumentarne konkurencije Sarajevo Film Festivala izrazito je originalne forme i tehnike snimanja – redatelj snima svakodnevne telefonske razgovore, te na taj način gradi originalnu "špijunsku priču“. 

Festival će i ove godine posjetiti brojni gosti iz regije i Europe. Dolazak na festival već su potvrdili su Nedžad Begović, Christina Höglund, Emelia Wallgren i Ina Holmqvist.

U glazbenom programu nastupiti će zagrebački bend ABOP i supetarski bendovi, među kojima i Beta Bombe, grupa koja ove godine nastupa na Terraneu. Dvije sjajne večeri priredit će i dva vrhunska DJ-a – DJ Sero još jednom će organizirati urnebesnu Feštu balkaniku, a DJ Vanja Festival urbane glazbe Voi'Sa u Supetru. Edukativni dio programa nudi radionice za djecu, ali i za odrasle. Festivalski žongleri pomagat će djeci da savladaju osnove žongliranja, dok je za odrasle predviđena filmska radionica u kojoj će imati prilike naučiti ponešto o dokumentarnom filmu, bez obzira na prethodno iskustvo. 

Novost je ove godine festivalska i kamperska ulaznica. Kamperska ulaznica može se kupiti za 200 kuna, a u nju je uključen smještaj u kampu za dvije osobe (i njihov šator), ulaznica za sve filmske projekcije te sve popratne glazbene i edukativne programe. Za ulaznice se može predbilježiti do 8.srpnja na Facebook-profilu festivala (Supetar Super).

Filmove međunarodnog programa izabrao je Oliver Sertić, selektorica je izbora švedskih filmova Agneta Morgen. Domaće dokumentarne klasike odabrao je Đelo Hadžiselimović. Tradicionalno, projekcijama filmova glavnog programa prethodit će projekcije kratkih televizijskih dokumentarnih reportaža o otoku Braču u programu "Brački dnevnik“.
Švedska je zemlja partner, kao i ugledni Tempo Film Festival, čija producentica Agneta Morgen dolazi na festival. Predstavit će se niz švedskih filmova, među kojima su i filmovi renomiranih redatelja poput Tore Mårtens.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije