Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

U Hrvatskom glazbenom zavodu proglašeni najbolji mladi glazbeni umjetnici u Hrvatskoj

Papandopulo
Foto: Promo
1/29
07.10.2019.
u 10:44

8. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo

U subotu 5. listopada u Zagrebu je završeno 8. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo. Natjecanje se prvi put održalo u Hrvatskom glazbenom zavodu što je pridonijelo boljoj posjećenosti i efikasnijoj organizaciji. Natjecanje je održano u kategorijama komornih sastava (standardnih i nestandardnih) te kategoriji jazz glazbenika i ansambala. Prema zaključcima članova ocjenjivačkih sudova, razina prijavljenih kandidata je bila vrlo visoka pa su u skladu s time i donesene odluke o nagradama.

U kategoriji jazz glazbenici i ansambli ocjenjivački sud u sastavu David Gazarov (predsjednik), Neven Frangeš, Primož Grašič, Lela Kaplowitz, Mario Mavrin i Saša Nestorović odlučio je ne dodijeliti treću nagradu te je dodijelio dvije jednakopravne druge nagrade i to jazz gitaristu Marku Bertiću (nastupio je uz Sašu Borovca - kontrabas i Šimuna Matišića - bubanj) te Borna Pehar triju u sastavu Borna Pehar - klavir, Janez Krevel - kontrabas i Pavel Čebašek - bubnjevi. 

Prva nagrada dodijeljena je kontrabasistu Ivaru Robanu Križiću (nastupio je uz Petra Ćulibrka - klavir, te Šimuna Matišića - bubnjevi) koji je dobio i Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju obradu tradicijske teme Ideju Težaki, te posebnu diplomu predsjednika ocjenjivačkog suda za najbolju autorsku skladbu Lateral Shift. 

Foto: Arena Hospitality Group

Ivar Roban Križić nastupit će na Danima Milka Kelemena u Slatini 11. studenog 2019. kao i na Novim nadama Jazza Marjan Marjanović 2020. što su također nagrade partnera natjecanja.

Svim prijavljenim kandidatima pouzdana pratnja i glazbeni oslonac bio je pijanist Petar Ćulibrk, prvonagrađeni u istoj kategoriji prije četiri godine.

U kategoriji komornih sastava ocjenjivački sud je djelovao u sastavu Vladimir Krpan (predsjednik), David Grigorian, Goran Končar, Dragan Sremec i Dario Teskera te je u kategoriji nestandardnih komornih sastava odlučio treću nagradu dodijeliti ENDeM kvartetu u sastavu Marko Gerbus - sopran saksofon, Deni Pjanić - alt saksofon, Nereo Arbula - tenor saksofon i Erna Čizmić Rebić - bariton saksofon. Druga nagrada dodijeljena je Max Bruch Triju u sastavu Domagoj Guščić - klavir, Hiwote Tadesse - viola i Marko Zavišić - klarinet, dok je prva nagrada dodijeljena gitarskom Triju Evocación u sastavu Lovro Peretić, Ivan Šimatović i Luka Lovreković.

U kategoriji standardnih komornih sastava dodijeljena je samo jedna nagrada i to prva klavirskom triju Eusebius u sastavu David Vuković - klavir, Eva Šulić - violina i Tonka Javorović - violončelo. Trio Eusebius osvojio je i Nagradu Hrvatskog društva skladateljaza najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja za izvedbu Zovu me Tryor Dubravka Detonija.

Prvonagrađeni ansambl imat ćemo prilike čuti 18. listopada na Danima Milka Kelemena u Slatini te na koncertima u Atriju Arheološkog muzeja u Zagrebu i ciklusu Mladi za mlade Hrvatske glazbene mladeži kao i na koncertima Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Foto: Arena Hospitality Group

Prva nagrada iznosi 20.000,00 kuna, druga 10.000,00 kuna, a treća 5.000,00 kuna. Svi laureati će dobiti i AV snimke.

Mlade glazbenike došla je podržati i Zdenka Papandopulo, počasna članica Odbora natjecanja te supruga slavnog pokojnog kompozitora i dirigenta Borisa Papandopula po kojem natjecanje nosi ime.

Sljedeće natjecanje, deveto po redu, održat će se od 28. rujna do 3. listopada 2020. godine u kategorijama violina, viola, flauta, klarinet i saksofon.

Svim natjecateljima još jednom čestitamo i želimo puno uspjeha u daljnjem profesionalnom putu, a pratit ćemo ih i na web stranicama Natjecanja Papandopulo i web stranicama organizatora natjecanja Unisona - Hrvatskog glazbenog saveza

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije