Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moj grad je dobio luku

U čevrtak Festival europske kratke priče stanuje u zagrebačkom Vintage Industrial baru

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
24.06.2020.
u 11:56

Organizatori najavljuju razgovor sa Đurđicom Čilić, Monikom Herceg, Senkom Karuzom, Ivanom Jozićem, Ivicom Prtenjačom i A. Z. Stolicom

Koronavirus je odgodio popularni Festival europske kratke priče za listopad, ali u četvrtak 25. lipnja od 19 sati u ljetnom vrtu Vintage Industrial bara održati će se prigodni program nazvan Moj grad je dobio luku. 

Program počinje razgovorom sa odličnom autoricom Đurđicom Čilić koja je i publiku i kritiku oduševila knjigom "Fafarikul" koju je objavio Disput. Sa Đurđicom će razgovarati Andrija Škare.

U 20 sati počinje susret sa uzbudljivim autorima kratkih kratkih priča nazvan Kratkiši! Nastupaju Monika Herceg, Senko Karuza, Ivan Jozić, Ivica Prtenjača i Ante Zlatko Stolica.

Kratkopričaši će se u 21 sat prisjetiti nedavno preminulog majstora pripovijedanja Bekima Sejranovića. U 22 sata počinje festivalski tulum. 

Nakon lipanjskog porinuća Luka različitosti ploviti će u Zagrebu i Rijeci od 4. do 9. listopada, predstavljajući domaćoj publici pisce i umjetnike koji se u svojim djelima bave razlikama i različitima, bilo da tematiziraju rasnu, klasnu ili vjersku, rodnu ili političku različitost, ili pak njeguju umjetničke prakse koje se opiru očekivanim i uobičajenim formatima.

Književnost radničke klase, književnost manjina, tekstovi imigranata i izbjeglica, priče koje izrastaju iz glazbe, filma ili stripa. Niz poznatih autora iz deset zemalja svijeta predvode britanske književne zvijezde Irvine Welsh i (vrlo vjerojatno) Hanif Kureishi, ali tu su i drugi izvrsni pisci – Jennifer Clement, Semezdin Mehmedinović, Eduardo Halfon, Claudia Durastanti, Peter Murphy, Michael Fehr, Mazen Maarouf, Sulaiman Addonia… uz cijeli niz istaknutih domaćih pisaca i umjetnika.

Važno je dodati da je ovogodišnji FEKP obilježen značajnom međunarodnom suradnjom: s jednim od najznačajnijih svjetskih književnih festivala – Hay Festivalom – u Rijeci ostvarujemo projekt Europa 28, tijekom kojega ćemo predstaviti niz europskih autorica (spisateljica, dramatičarki i redateljica, znanstvenica, poduzetnica i aktivistica…) zastupljenih u antologiji Europa 28 – žene o budućnosti Europe. Uživo i digitalno, u lipnju i listopadu, u Rijeci i Zagrebu, Festival europske kratke priče nastavlja širiti dobre priče i biti dobra priča domaće kulturne scene.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije