Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganje u mlade

U Beču u tijeku Napretkova 15. ljetna akademija njemačkog jezika

napretak beč
Napretkov arhiv
17.08.2013.
u 14:32

Polaznicima koji su podijeljeni u 3 skupine, ovisno o razini poznavanja njemačkog jezika, osigurali smo prvoklasne uvjete učenja, angažiravši 3 profesora za svakodnevnu prijepodnevnu nastavu, kaže predsjednik Napretkove podružnice u Beču

BEČ – „Ljetna akademija učenja njemačkog jezika u Beču zasigurno je jedan od najznačajnijih Napretkovih obrazovno informativnih projekata, budući da je ulaganje u mlade naraštaje osnovna Napretkova zadaća“, rekao je za Večernji list glavni organizator projekta, predsjednik bečke podružnice HKD Napredak Filip Zloušić. Dodao je kako ove godine Akademiju za studente i maturante od 4. do 24. kolovoza pohađa 22 polaznika, uglavnom iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i jedna polaznica iz Makedonije. Zloušić je napomenuo kako se je ove godine zbog krize koja ne posustaje znatno smanjio broj polaznika bečke Akademije.

„ Polaznicima koji su podijeljeni u tri skupine, ovisno o razini poznavanja njemačkog jezika, osigurali smo prvoklasne uvjete učenja, angažiravši tri profesora za svakodnevnu prijepodnevnu nastavu“, rekao je predsjednik Napretkove podružnice u Beču, istaknuvši kako je poslijepodne po već uhodanoj tradiciji rezervirano za obilazak Beča i okolice, razgledavanje kulturno-povijesnih i turističkih znamenitosti te posjete muzejima, najvećim kompanijama, poput Die Erste Group, STRABAG te raznim gospodarskim i političkim institucijama kao i veleposlanstvima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Bogati ovogodišnji program, kao i prethodnih godina predviđa, između ostalog, posjet bečkom Muzeju povijesti umjetnosti, Prirodoslovno-povijesnom muzeju, Tehničkom i Vojnopovijesnom muzeju, Muzeju grada Beča, katedrali sv. Stjepana i crkvi sv. Karla, dvorcima Schönbrunn i Belvedere te bečkoj Gradskoj vijećnici, austrijskom parlamentu itd. Posebno zanimanje vlada za izlet u Wachau, područje uz rijeku Dunav u Donjoj Austriji te posjet Klosterneuburgu, Göttwweigu i Melku koji su pod zaštitom UNESCO-a od 2000. godine. Polaznici su već uživali i u glazbi svjetskih klasika u bečkom Kursalonu koji već godinama uspješno vodi Hrvat Josip Šušnjara.

I obitelji Keglević i Kaleb su, uz ostale sponzore, i ove godine dali osobni doprinos održavanju 15. Akademije u Beču. „Hvala svim sponzorima, bez čije pomoći ne bi mogli organizirati učenje njemačkog jezika u Beču“, rekao je Zloušić, istaknuvši kako je do sada kroz Napretkovu ljetnu akademiju koju bečka podružnica organizira preko Fonda za stipendiranje Fra Ivan Franjo Jukić prošlo oko 400 studenata i maturanata. Janja Konjovod, brucošica medicine iz Zagreba nam je rekla da je „oduševljena odličnom organizacijom Akademije“ i ljepotama Beča koji će joj zasigurno dugo ostati u sjećanju kao i prijateljstva koja je stekla tijekom učenja njemačkog jezika i boravka u austrijskoj metropoli.

Ivan Jović, dipl. ing. geodezije iz Kiseljaka u BiH za zagrebačkom diplomom je rekao da se je na Akademiju prijavio kako bi usavršio njemački jezik i postao konkurentniji pri traženju posla, koji je kako brojnim mladima tako i njemu glavna preokupacija. „ S 1.600 kuna, preteško se živi“, ustvrdio je Jović napomenuvši kako ima „jednu domovinu, ali živi i traži posao u dvije države“. Uputivši Napretku niz pohvala za organizaciju Akademije rekao je kako je u Beču „mnogo toga naučio, doživio i saznao“ i da će ljetno učenje njemačkog preporučiti i svojim prijateljima i znancima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije