Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJERA

U Beču predstavljen HAZ-ov Zbornik radova - Periodicum 2014

zbornik, beč
Foto: Snježana Herek
1/4
13.05.2015.
u 08:35

U Zborniku se nalaze radovi ne samo članova HAZ-a, utemeljenog 2013. godine nego i eminentnih profesora te hrvatskih studenata, kojih u Austriji ima oko dvije tisuće

– Pred vama se nalazi prvi Zbornik radova Hrvatske akademske zajednice u Austriji (HAZ) – Periodicum 2014, s željom da doprinesemo razvoju znanstvene misli – rekla je ravnateljica HAZ-a Anamarija Manestar na predstavljanju zbornika održanom u utorak navečer u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču. Naglasila je da je Zbornik plod međunarodnog znanstvenog simpozija koji je održan u lipnju 2014. godine povodom obilježavanja 100. obljetnice početka Prvog svjetskog rata i da HAZ nastavlja s radom kako bi u budućnosti stvorio „još bolji i priznatiji Periodicum“. U svom govoru osvrnula se je na ulogu HAZ-a u Austriji te intelektualaca u procesu modernizacije društva.

– U Zborniku se nalaze radovi ne samo članova HAZ-a, utemeljenog 2013. godine nego i eminentnih profesora te hrvatskih studenata, kojih u Austriji ima oko dvije tisuće – rekao je predsjednik HAZ-a Marijan Kalapurić zahvalivši svima koji su svojim radom i potporom doprinijeli da Zbornik ugleda svijetlo dana, posebno istaknuvši predstojnicu Državnog ureda za Hrvate izvan RH Dariju Krstičević, hrvatsko Veleposlanstvo u Austriji i veleposlanika Gordana Bakotu, konzula Branimira Lončara, opunomoćenu ministricu Zdenku Weber, Hrvatski povijesni institut u Beču s pročelnikom Ivanom Koprekom i ostale.

– Periodicum na više od 250 stranica sadrži samostalne radove raznih autora koji su napisani samo za tu publikaciju i koji su povezani u jednu ediciju pod jedinstvenim naslovom – rekao Igor Lacković, također predsjednik HAZ-a, dodavši kako ga u Austriji tek treba afirmirati. Pobrojao je imena autora radova posloženih abecednim redom te postojeće i buduće javne natječaje Zajednice za objavu radova sa svrhom poticanja na znanstveno-istraživački rad, pozvavši sve zainteresirane da pruže svoj doprinos međunarodnoj znanosti.

– Velika je stvar u ovako kratkom razdoblju napraviti ovaj važan dvojezični uradak i predstaviti ga austrijskoj publici – rekao je hrvatski veleposlanik Bakota ustvrdivši kako je Zbornik potvrda akademskog zajedništva i razumijevanja raznih generacija unutar HAZ-a, te  poticaj za suradnju s drugim udrugama i institucijama u Austriji i Hrvatskoj.

Osvrt na prvi Zbornik HAZ-a koji je izašao nakon samo devet mjeseci rada, dao je i stručnjak za austrijsko-hrvatske veze, publicist Josip Seršić istaknuvši njegov značaj izrekom iz Rimskog doba "Riječi lete, napisano ostaje“.

U sklopu predstavljanja Zbornika, veleposlanik Bakota predao je Seršiću priznanje Veleposlanstva RH u Austriji za njegovu dvojezičnu knjigu "Hrvatski Beč“, kojom je dao važan doprinos promicanju hrvatske povijesti i kulture u Austriji, te Michaelu Ellenbogenu za posebne zasluge i doprinos u osmišljavanju i realizaciji navedene knjige.

Glazbeni okvir predstavljanju i svečanosti dala je varaždinska sopranistica Dijana Kos i Splićanin Josip Terze na glasoviru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije