Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KNJIGA

Tko su dobitnici knjige "Tito - strogo povjerljivo"?

tito
01.04.2010.
u 15:05

Vecernji.hr darovao je svojim čitateljima pet knjiga o Titu autora Pere Simića i Zvonimira Despota koji iza sebe već imaju biografske knjige o Josipu Brozu.

Sudeći po reakcijama javnosti, ali i stručnjaka, prošlogodišnje knjige "Tito - fenomen stoljeća” Pere Simića i "Tito - tajne vladara” Zvonimira Despota popunile su neke od najvažnijih praznina iz Titove biografije.

 Autori su se smatrali dužnima da na tu iznimnu pozornost čitatelja uzvrate novom zajedničkom knjigom pod nazivom ''Tito - strogo povjerljivo'' i da autentično predoče oko 200 reprezentativnih dokumenata koje su djelomično citirali u svojim prošlogodišnjim knjigama, ali i pedesetak novih dokumenata prvog reda koji bez strasti, iz prve ruke, rasvjetljuju neke od najvažnijih preostalih misterija i kontroverzi vezanih za Tita i njegovo doba.

Time su željeli osigurati i njezinu ekskluzivnost, ali i javnosti dati na uvid više od 25 originalnih arhivskih dokumenata na temelju kojih su pisali svoje prošlogodišnje hit-knjige. U pravilu je riječ o povjerljivim i strogo povjerljivim izvorima, a neki od njih nose i oznaku državne ili vojne tajne. To novo ozračje s ovim knjigama omogućit će kritici i čitateljima da sami prosuđuju o Titu i njegovu dobu, ali i da s tim novim unutarnjim zrcalom ugrađenim u Titovo vrijeme iz nove vizure iščitavaju i valoriziraju naše biografske knjige o Titu.

Autori žele vjerovati da će ova opsežna i autentična arhivska hrestomatija čitateljima omogućiti ne samo izravan osobni činjenični uvid u godine koje su "pojeli skakavci”, već i dublje upoznavanje produžene prošlosti koja može ostati iza nas jedino ako je što bolje upoznamo.

Budući je knjiga izdana u biblioteci "Večernji edicija", Vecernji.hr daruje pet knjiga o Titu, a dobitnicu su: Tomislav Završki, Eduard Višković, Radmila Birač, Tatjana Šala i Branko Livada.

Ključne riječi

Komentara 1

OO
onako_ovlaš
22:58 04.03.2010.

Treća knjiga o Brozu kroz dosta kratko vrijeme mi se čini preveše saturiranim kao tema,no dobro:malo čudan izdavački redoslijed.Još jučer smo imali vojne dokumente o rsk,pa malo zastarjelih reizdanja iz početka i sredine prošlog stoljeća,dočim sutra će objaviti zaključke Saboraa iz 1792. a nije isključeno da svjetlo dana ugleda i još nešto starije i bezveznije.Hoću reći da Večernji list kupuju i čitaju konzervativni ljudi koji prate i suvremena zbivanja po raznim temama i dilemama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije