Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavni bas-bariton

Terfel će u Lisinskom predstaviti galeriju opakih opernih momaka

\'terfel_nnn_kul_010212\'
Mat Hennek/DG
01.02.2012.
u 16:12

Velški je pjevač u Hrvatskoj već poznat po prijenosima opera iz Metropolitana i drugih svjetskih opernih kuća u kinima i u Lisinskom

Bryn Terfel još nikada nije bio u Hrvatskoj. Uživo. Ali bilo mu je drago čuti da hrvatskoj opernoj publici nipošto nije nepoznat. Štoviše, vrlo je popularan zahvaljujući prijenosima opera s velikih svjetskih pozornica koje se sada mogu gledati u svim velikim gradovima Hrvatske u kinodvoranama Cinestara i Movieplexa.

Tako smo ga nedavno mogli vidjeti kao zlog i opakog Scarpiju, mučitelja Puccinijeve Tosce, u produkciji istoimene opere iz londonskog Covent Gardena. Također, Terfela smo već vidjeli i u Lisinskom, ali samo na velikom platnu na kojem smo uživo iz newyorškog Metropolitana gledali njegove fantastične vokalne i scenske kreacije Wotana i Wanderera u glazbenim dramama Wagnerova ciklusa Prsten Nibelunga. A za nekoliko dana Bryn Terfel će i uživo zapjevati na pozornici Lisinskog. Koncert u ciklusu "Lisinski subotom", koji će se iznimno održati u utorak 7. veljače, donosi vrlo ozbiljan i opsežan program, a nakon koncerta i priliku za susret s velikim umjetnikom kroz razgovor koji će voditi maestro Mladen Tarbuk.

U povodu zagrebačkog koncerta mi smo prije nekoliko dana dobili ekskluzivnu priliku za kraći telefonski razgovor s Terfelom.

Oduševljeno nam je opisao ambijent u kojem smo ga u zakazano vrijeme zatekli: njegov dom s pogledom na planine sjevernog Walesa pod kišnim oblacima.

Terfel je vrlo ponosan na svoju domovinu, "zemlju pjesnika i pjevača", i veliki je pobornik i zaštitnik velškog jezika i kulture. Ali Hrvatima poručuje da se ne boje za svoj identitet u Europi jer dobro je pripadati većoj obitelji.

Posao na velikoj farmi njegove roditelje, kao ni većinu Velšana, nije sprečavao da pjevaju u lokalnom zboru i odmalena ga zaraze pjesmom. Kada je otišao na studij u London, kaže, jako su mu teško pali prvi tjedni odvojenosti od "njegove četvorne milje" u kojoj je bio njegov čitav dotadašnji svijet, uključujući i djevojku. Ali potvrdio nam je priču da se za London zaista odlučio zato što ga je konzervatorij u Cardiffu silno razljutio pismom u kojem su ga titulirali kao Miss jer neki službenik nije znao za drevno velško muško ime Bryn. Ipak, London je bio pravi izbor mjesta za umjetničko formiranje pjevača tako velikog talenta.

Pitali smo hoće li u Zagrebu možda zapjevati i neku od lijepih velških pjesama koje često izvodi?

– Na žalost, nema nijedne na programu, ali dali ste mi ideju i možda uvrstim bar jednu za bis – odgovorio nam je veliki umjetnik, koji ostavlja dojam silne i dobrodušne ljudine.

Inače, kao veliki ljubitelj nogometa osobito se veseli što će pobliže upoznati Hrvatsku, s kojom će se njegov Wales natjecati za plasman na sljedećem Svjetskom prvenstvu, ali i kutak svijeta iz kojeg dolaze mnogi sjajni mladi basovi i baritoni.

Terfel će, pjevajući odabrane arije, na pozornicu Lisinskog izvesti cijelu galeriju opernih likova, negativaca kakve često tumače pjevači njegova bas-baritonskog faha. Baš kao i na posljednjem CD-u koji je snimio za Deutsche Grammophone pod naslovom "Bad Boys", Terfel će nam predstaviti neke simpatične, ali i neke vrlo opake tipove: Donizettijeva Dulcamaru iz "Ljubavnog napitka", Boitova i Gounodova Mefista, Mozartova Don Giovannija, Kaspara iz Weberove opere "Strijelac vilenjak", Scarpiju iz Puccinijeve "Tosce", Jaga iz Verdijeva "Otella" i niz drugih, među kojima je i Mackie Nož iz Weillove "Opere za tri groša". Kao i većina velikih svjetskih opernih pjevača, tako i Bryn Terfel na koncerte najčešće vodi svog stalnog dirigenta. Tako će Orkestrom i Zborom Hrvatske radiotelevizije na koncertu u Lisinskom sljedećeg utorka ravnati Terfelov dugogodišnji suradnik i sunarodnjak maestro Gareth Jones.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije