Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fenomeni

Tajna 'zavjetnog kovčega' osječkih slobodnih zidara

muzej
Foto: Muzej Slavonije Osijek
1/6
16.12.2015.
u 11:00

Obredni mačevi, majstorske pregače... svjedoče o nekada snažnom i moćnom pokretu. Muzej je i osnovao slobodni zidar Franjo Sedlaković

Zakovani kovčeg 70 je godina ležao u tami arhive u Muzeju Slavonije u Osijeku. Znali su u muzeju da postoji, ali ga nisu dirali. Slučajno se na njega "nabasalo" 90-ih. Sačuvala se tako najbogatija zbirka predmeta slobodnih zidara u Hrvatskoj. Čuva se još jedino nekoliko predmeta u Zagrebu. Javnosti je pokazana 2003. na velikoj izložbi u Osijeku te gostujućoj u Zagrebu, a potom je vraćena u depoe.

– Kada je ugašena osječka loža Budnost pred Drugi svjetski rat, masoni su sve iz nje darovali muzeju – započinje viši kustos Ante Grubišić.

Obredni mačevi, majstorske pregače, pa čak i 200-tinjak žlica, vilica i noževa sa žigom lože za svečane večere svjedoči o nekada snažnom i moćnom pokretu. Muzej je, na koncu, i osnovao slobodni zidar i veletrgovac Franjo Sedlaković.

Prosvjetiteljske ideje

Jedini su sačuvali i kutiju za balotažu. U ruke bi slobodni zidar uzeo i bijelu i crnu kuglicu, a onda, iz zatvorene šake, neopaženo ju ubacio u kutiju za glasovanje s dvije ladice. Kada bi kasnije otvarali ladice, u jednoj su morale biti sve bijele kuglice da bi itko izvana mogao ući u ložu.

– Ako je među njima bila samo jedna crna, značilo bi to nepovjerenje i vrata bi mu bila zatvorena – opisuje Grgur Marko Ivanković, voditelj zbirke slobodnih zidara.

Pokazuje nam kutiju za milodar, u kojoj bi ruka, dok spušta novčanice, bila potpuno skrivena.

– Mogli su i posegnuti za novcem ako je nekome trebao, nitko ne bi vidio – kazao je.

Novac, pak, nisu trebali. Loža "Budnost" u Osijeku osnovana je 1773. kada se u Slavoniju vraćaju vojnici iz Sedmogodišnjeg rata pa sa sobom donose i prosvjetiteljske ideje. Okupljala je uglavnom vojne časnike, ali i visokopozicionirane svećenike iako se pokretu protivila Katolička crkva.

Nakon Francuske revolucije lože se posvuda zabranjuju jer su monarhije u slobodnim zidarima vidjele opasnost, zbog ideja o slobodi, bratstvu i jednakosti. Stotinu godina trajalo je zatišje, a onda su se osječki masoni počeli buditi potkraj 19. stoljeća, kao filijala zagrebačke lože. Osječka Budnost oživljena je 1912. godine, a iste godine arhitekt Viktor Axmann projektirao je ložu, zgradu kina Urania. Posuda i tekst kamena temeljca čuvaju se u muzeju.

Decentnim ukrasom, sfingom na pročelju zgrade, rečeno je sve – sfinga je čuvarica tajne, čuvarica hrama i simbol budnosti.

Vojne časnike u njihovim redovima u to su doba zamijenili gospodarstvenici, zastupnici tvrtki, odvjetnici, ali posebice liječnici – i ravnatelji bolnice te Doma zdravlja.

U duhu tolerancije, o politici nisu razgovarali, no politika se ipak miješala i izazivala sukobe. Između dva svjetska rata osječki su masoni bili "čisti unionisti".

Nisu bili kontrarevolucionari

– Pod velikom su ložom Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, potpuno lojalni Beogradu – prikazuje kustos Grubišić.

– Bili su uvijek lojalni državnoj vlasti, nisu bili kontrarevolucionari, poštovali su zakone države i volju naroda – dodaje Ivanković.

Brinuli su za mladež i siromašne. Izgradili su đački dom u Zagrebačkoj ulici, u kojem je danas Dječji dom Klasje. Specifični njihovi kvadrati stajali su na njemu sve do obnove prije nekoliko godina. Pomogli su i gradnju sirotišta, današnjeg doma za beskućnike Sveti Vinko.

>>Karlovački masoni – tko su bili članovi slobodnozidarske lože

Komentara 2

NE
neboiznadzagreba
11:41 16.12.2015.

" U duhu tolerancije, o politici nisu razgovarali...", najobičnija je laž, pa oni su iz prikrajka kreirali politiku a čine to i danas. Pogledajmo današnjeg velikog meštra hrvatske masonerije, odmah nam je jasna i njihova briga za siromašne - od ljudi uzeti, bezobrazno ih oguliti jer su niži i neupućeni u tajne svemira a zatim im biti "dobročinitelj" koji dariva mrvice od onoga što je prisvojio znanjem tajni drugima neznanim. Svako tajno društvo, tajno je jer predstavlja opasnost a ne zato da bi u skrovitosti davalo,a masoni pogotovo jer polažu pravo na istinu koja je samo njima navodno baštinjena;moja istina je Isus, koji kaže "vičite s krovova", a ne istina Hirama graditelja navodno prenesena novovjekovnim zidarima.

KO
kota92
07:41 17.12.2015.

Ma ne lupetaj.Tko je na svijetu veca opasnost od crkve i njenih budalastina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije