Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetiljka Nime

Svjetlo i glazba imaju iste karakteristike. Oboje su nevidljivi, ali utječu na naše emocije

Dusko Marusic/PIXSELL
21.04.2021.
u 10:12

Dizajner Dean Skira dobitnik je prestižne nagrade.

Svjetiljka Nime pulskog dizajnera rasvjete Deana Skire nagrađena je iF Design 2021 nagradom u kategoriji produkt dizajna svjetiljki, piše Hina.

Ova svjetiljka iz kolekcije belgijskog proizvođača Delta Light najnovija je uspješna realizacija pulske tvrtke Skira, a naziv svjetiljke nastao je igrom riječi istarskog dijalekta "ni me" odnosno nema me, što metaforički nagovještava njezinu osnovnu karakteristiku, a to je fizička odsutnost, kažu iz Skire.

- Nevidljivo, ali prisutno. Prisutno, ali nevidljivo. Savršeno svjetlo. Oduvijek sam želio dizajnirati vidljivo svjetlo iz svjetiljke koja je nevidljiva u prostoru - objasnio je Dean Skira, 58-godišnjak koji je vlastitu praksu dizajniranja rasvjete započeo 1990. u New Yorku, gdje je studirao rasvjetu i dizajn interijera na Tehnološkom institutu za modu.

Skira je svjetiljku Nime predstavio i na YouTube kanalu svoje tvrtke, a nevidljivu svjetiljku usporedio je s glazbom.

- Svjetlo i glazba imaju iste karakteristike. I jedno i drugo su nevidljivi, ali utječu na naše emocije - zaključio je u YouTube webinaru Skira čiji je najpoznatiji projekt "Svjetleći divovi" odnosno velike dizalice u središtu Pule koje svake večeri kada padne mrak zablistaju u tisuće boja. Zahvaljujući sofisticiranom sustavu mogu promijeniti čak 16.000 različitih kombinacija, piše Punainfo..

iF Design Award je prestižno natjecanje koje se održava od 1954., nagradu dodjeljuje njemačka iF Design fondacija u devet disciplina i 78 kategorija, a ove godine bilo je više od 9500 prijava iz 52 države.

"Dizajn se brzo kreće i odgovara trendovima. Ne treba čuditi da je pandemija oblikovala mnoge ovogodišnje pobjednike, od većeg usredotočenja na higijenu do činjenice da mnogi ljudi provode više vremena kod kuće", poručili su iz iF Designa na službenoj stranici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije