Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljena knjiga drama Ive Štivičića

Sve se može raditi s ljudima koji žive pod zvonom koje se zove strah

16.02.2016., Zagreb - U knjiznici Bogdana Ogrizovica odrzano je predstavljanje knjige Ive Stivicica Antologijske drame. Knjigu su predstavili urednica Marina Vujcic, Vojo Siljak i sam autor. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
19.02.2016.
u 11:38

Hena com je predstavio knjigu drama Ive Štivičića

Gotovo je pola stoljeća trebalo proći od prve do druge ukoričene knjige drama jednog od najplodnijih i najhvaljenijih hrvatskih dramatičara i televizijskih scenarista Ive Štivičića. Prva knjiga drama „Ratnici“ objavljena mu je još daleke 1968. godine, a drugu je ovih dana objavio i u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu predstavio Hena com, i to pod opravdanim nazivom „Antologijske drame

U knjigu je urednica Marina Vujčić uvrstila ratne drame „Apel“, „Puška u cik zore“, „Kokošari“ i „Tamburaši“. Koliko je uopće drama napisao Štivičić, kojem je kazalište Ulysses proteklih godina s uspjehom izvodilo nove drame, i to „Pijanu noć 1918.“ i „Shakespearea u Kremlju“.

– Teško je reći točan broj, svako malo se pojavi neka drama. A u pojedine se drame i ne mogu uvrstiti serije kao što su to „Kuda idu divlje svinje“, „Brisani prostor“ ili „Putovanje u Vučjak“. A neke su moje drame i nestale, jer su nakon emitiranja izbrisane s traka. To je slučaj s dramom „Apel“ koja je nastala 1965. godine, a u kojoj su sjajne uloge imali Relja Bašić, Uglješa Kojadinović, Črnko, a čini mi se i Ana Karić… U toj drami, koja se bavi prvim danima tzv. Nezavisne Države Hrvatske, kada je trajao lov na ljude, postoji i lik Židova koji se zove Mojsije, a koji spašava srpskog oficira. Obično se o tom periodu pišu drame u kojima se spašava Židove, ali drama u kojoj je Židov spasitelj raritet je u svjetskim razmjerima – kaže Štivičić.

A hoće li se ukoričiti i njegova najpoznatija serija „Kuda idu divlje svinje“, o kojoj je Silvije Mirošničenko prije dvije godine objavio i uzbudljivu knjigu, a koja je završila i u stripu?

– Na predstavljanju „Antologijskih drama“ pala je i ta konkretna ideja. No, to je sada u tuđim rukama. Očito je da postoji interes o mojim dramama objektivnog dokumentarističkog karaktera. Tu je i ideja o objavi drama „Shakespeare u Kremlju“ i „Pijana noć 1918.“. U toj bi knjizi do izražaja došla tema straha koja se tiče i naše aktualne društvene situacije. Sve se može raditi s ljudima koji žive pod zvonom koje se zove strah – dodaje Štivičić.

Piše li Štivičić i neku novu dramu?

– Trenutačno ponovno čitam Krležine eseje i čudim se koliko sam stvari propustio u ranijim čitanjima. Dakle, točno je da radim na političkom tekstu koji bi bio dramski konfliktan te bi predstavljao nastavak „Pijane noći 1918.“ – kaže Štivičić, koji će ovog ljeta očito radno proslaviti osamdeseti rođendan.

Tenžera ga zvao klasikom

Tim će povodom Hrvatsko društvo pisaca organizirati i skup u čast Štivičiću, kojeg je još Veselko Tenžera nazivao klasikom i rodonačelnikom izumrlog zanata televizijskog scenarista, na što je u prepunom Ogrizoviću podsjetio i Vojo Šiljak.

A na predstavljanju „Antologijskih drama“ bilo je riječi i o „Kokošarima“ koji su zamalo dobili i prvu nagradu u Monte Carlu, ali ih je ipak pretekla češka drama „Balada o sedam obješenih“, za čime Štivičić i ne žali jer tvrdi da su Česi napravili odličan posao. Marina Vujčić, i sama književnica, hvalila je Štivičićevu autentičnost, prirodnost dijaloga, nepogrešivu psihologizaciju likova. Brojni su prisutni mogli vidjeti i inserte iz sačuvanih Štivičićevih drama, pa i iz drame „Puška u cik zore“ koja se zbiva u travnju 1941. godine u autorovoj rodnoj Slavoniji, a u kojoj ima i odlična misao, gotovo sentencija „nije mišljenje ljebac pa da se dijeli“. •

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar comparator
comparator
12:48 19.02.2016.

Ljevica se trudi Hrvate domoljube prikazati kao revizioniste i to kao ekstremne revizioniste koji naginju fašizmu . Sve je to dio podzemnog rata tajnih službi kojima su skloni mediji ali i špijuni unutar bivše vladajuće partije . Lustracija bi bio dobar način zarotkrivanja takvih nakana i takvog trenda koji Hrvatsku želi zaratiti i stvoriti privid nepomirljivog društva . To je ratna strategija koju je zamislio SANU 2 i koji se može pronaći na internetskim stranicama ,a za čije razumijevanje ne treba posebno znanje nego samo minimum poštenja i privrženosti slobodi Hrvatske i neovisnosti od tuđih interesa .

AO
ante.oreskovic75
15:39 19.02.2016.

ne pada jabuka daleko od stabla!Jabuka po imenu Tena.

BA
bakulušić
18:18 19.02.2016.

Gospodin Štivičić spominje strahove i nije jedini u Hrvatskoj koji o tome govori u posljednje vrijeme. Kao da su se dogovorili. Zanimljivo da strahova nije bilo dok je vladala Kukuriku koalicija. Gospodin Štivičić se sigurno pribojava da će sva njegova djela uskoro biti, sasvim opravdano, svrstana u žanr "Mirko i Slavko". No, neka se tješi da će možda netko pametan sve to pospremiti u Kumrovec, u podrume gdje se nalaze velika djela velikih komunističkih mislilaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije