Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najžilaviji horor

Surov i hladan i 40 godina poslije

02.11.2018.
u 16:46

Novi film iz franšize ‘Noć vještica’ prilagođen je i milenijalcima, a vratila mu se i Jamie Lee Curtis kako bi još jednom provjerila tko će izdržati dulje, njezina Laurie Strode ili brutalni Michael Myers

Pokazalo se još jednom. “Noć vještica” je jedna od najdugovječnijih, a svakako najžilavija horor franšiza. Privlačnost je originalnog slasher filma tolika da se velikom ekranu vratila i Jamie Lee Curtis kako bi još jednom provjerila tko će izdržati dulje, njezina Laurie Strode ili Michael Myers kojega kao i prije 40 godina tumači Nick Castle.

Rastura na blagajnama

Kći velikog Tonyja Curtisa bila je u pravu – nova je “Noć vještica” već sada najuspješniji film cijele franšize što se financija tiče, rastura na američkim blagajnama. A stajao je samo deset milijuna dolara. No, je li 11. po redu film o šutljivom ledenom ubojici i najbolji uopće u franšizi pitanje je na koje zapravo ni ne treba odgovarati. Bit će 40 godina otkako su se krikovi Jamie Lee Curtis po prvi puta prolamali kinima. Vremena se mijenjaju, horor serija danas ima i na televiziji, vidjeli smo priličan broj horora i na velikom ekranu. U svakom slučaju, Carpenterova priča o poremećenom koljaču dobila je pozamašnu konkurenciju. Jamie Lee Curtis u jednom je intervjuu rekla kako priča novog filma sada simbolizira i duh vremena jer sada je Laurie Strode žrtva progona koji je nad njom proveo njezin brat.

U tonu pokreta #MeToo

A ona je tu traumu, koja će se na kraju pretvoriti u bijes, prenijela i na svoju kćer. Pa je to sve u tonu #MeToo pokreta. S još malo pa 60 godina, Jamie Lee je dobro držeća dama i sjajna glumica koja nije dopustila da joj Noć vještica zarobi karijeru. No, teško je pobjeći od činjenice kako ju je upravo original Johna Carpentera lansirao, a ona ni ovaj put nije propustila da vrati dio duga redatelju koji je ovdje u ulozi izvršnog producenta. Tvorci su novog nastavka izbrisali cijelu povijest franšize dovodeći u izravnu vezu s novim samo originalni film.

Priča je tako kako Laurie zna da će kad-tad Michael ponovno doći. Dok ona živi, i on ima razloga za život, kada se ta veza jednom prekine, on može pronaći svoj mir. Noć vještica 2018. održava šarm svojih prethodnika, Michael ubija onom prestrašnom hladnom lakoćom u kojoj nitko iznad 14 nije pošteđen, a sve će kulminirati novim susretom sa sestrom. Twist je u filmu Michaelov doktor kojega tumači turski glumac Haluk Bilginer, svojevrsni nasljednik doktora Loomisa iz originala. On misli da se može proniknuti u svijest ubojice. Bez obzira na dugu povijest franšize, ipak bismo vidjeli malo više napetosti, mogli su si Carpenter i društvo dopustiti luksuz da u nekim situacijama odu do kraja. No ostat ćete u kinima čekajući opet do kraja filma kako biste vidjeli – hoće li ga konačno ili neće.

S vama će tamo možda biti i mlada publika, kult Noći vještica odolijeva vremenu, toliko je magnetičan da privlači i mlade. Za milenijalce odnos Michaela i Laurie može biti i nešto novo što nitko drugi nije ponovio na tako efektan način. Moguće su i zato scenaristi u film smjestili veći broj tinejdžera kojih većina, završava pod Myersovim sječivom koristeći dobra iskustva serijala Znam što si radila ovog ljeta.

Na kraju odgovor na pitanje – je li ga konačno ili nije? Recimo samo da je Laurie učinila sve što je moguće.

Ključne riječi

Komentara 1

CR
cruso
04:48 04.11.2018.

Super tekst. Iako sam mislio da gledati necu dok na njega za kojih 7..8 god ne naletim negdje na kabelakoj...ipak cu pogledati. Citao sam komentare da nije nesto no nakon ove studije iskusnog filmofila bacam se na jos jedan u nizu nastavaka u kojem ocekujem da mu Lee Curtis napokon odrubi glavu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije