Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sumrak saga

Sumrak saga: Mješavina ljubavi, akcije, straha i ljepote ruši rekorde

sumrak saga (1)
BigPictures/PIXSELL
16.11.2011.
u 00:45

Neizvjesnost raste, hoće li junaci megapopularne sage, Edward i Bella, dočekati sretan kraj?!

Stephenie Meyer pišući Sumrak sagu nije ni slutila da će joj ime u roku od pet godina biti među pet najtraženijih na Googleovoj tražilici, da će Bella i Edward, likovi kojima je udahnula život, postati Romeo i Julija modernog doba te da će na bankovnom računu gomilati milijune. Pišući knjige o vječnoj, a zabranjenoj ljubavi između maloljetnice i stogodišnjeg vampira nije ni slutila da će njezina saga doživjeti ekranizaciju. I to kakvu.

Pet filmova, u naša kina u četvrtak stiže četvrti, snimljen prema zadnjoj od četiri knjige (Praskozorje, I. dio), a dosad snimljeni nastavci obaraju rekorde gledanosti, ali su pomogli i u općoj zaluđenosti vampirima, vukovima i drugim strašnim stvorenjima kojima roditelji plaše malu djecu. Činjenica je pak da je Meyer u centar stavila ljubav, staromodnu, idealiziranu, čak i opasnu, ali zbog tog romantičnog štiha, glavnog junaka koji je za svoju dragu spreman na najgore žrtve i kletve, tinejdžerice diljem svijeta "režu žile".

Već su same knjige stvorile histeriju i vampire, koji su dobri i osjećajni, ustoličili na tronu fenomena čija slava ne blijedi s godinama. Da je Meyer postavila trend, svjedoči i podatak da je samo na hrvatskom jeziku u posljednje dvije godine objavljeno dvadesetak naslova slične tematike, vrlo sličnih zapleta i neizvjesnosti. I svi se dobro prodaju. Većina ih je pisana u nastavcima pa histerija ne jenjava.

Gradić Forks, u koji je smještena radnja iz knjiga i filmova Sumrak sage, zapravo zabit na kanadsko-američkoj granici, zbog filmova je postao turistička meka. Zadovoljni gradonačelnik na račun Belle i njezinih (ne)zgoda sprema zelembaće u blagajnu. Okoristili su se mnogi likovima iz popularne Sumrak sage – bilježnice, odjeća, laptopi... ukrašeni filmskim junacima, bilo vampirima ili vukovima – prodaju se kao halva. A koliko je priča o Sumraku velika najbolje svjedoči izjava Kristen Stewart, koja utjelovljuje Bellu:

– Koji god film snimala, kamo god došla, većina ljudi ne zna moje ime, ali svi viču – evo Belle!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije