Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grecsó na hrvatskom

Sukob identiteta i običaja u romanu Krisztiána Grecsóa

krisztian gercso u velvetu
borna filić/pixell
09.09.2011.
u 14:12

Zaprešićka Fraktura u kafiću Velvet ugostila je mađarskog pisca Krisztiána Grecsóa čiji je roman "Dobro došli" na hrvatski prevela Xenia Detoni. Grecsó je nakon Zagreba otputovao u Vukovar na susret podunavskih pisaca

Novi ciklus Frakturinih tribina pod nazivom Razotkrivanja otpočeo je prvim zagrebačkom gostovanjem mađarskog pisca srednje generacije Krisztiána Grecsóa, i to u umjetničkom kafiću Velvet u Dežmanovoj ulici. Povod je bio svježi hrvatski prijevod autorova romana prvijenca “Dobro došao” koji je prevela stalna Frakturina prevoditeljica za mađarski jezik i uporna promicateljica mađarske kulture u Hrvatskoj (ali i hrvatske u Mađarskoj) Xenia Detoni.

U romanu “Dobro došao” Grecsó piše o mađarskom selu, graničnom području koje se nalazi u blizini Rumunjske i Srbije, i koje je prava riznica čudesnih karaktera i magičnih realističnih priča, s određenom dozom nezamjenjive srednjoeuropske, židovske mistike. Kako je pisac i sam rođen u seoskom okruženju, u selu Szegvar 1976. godine, u kojem žive pomalo tvrdokorni ljudi nespremni za promjene i za prihvaćanje drugoga, to je i u romanu “Dobro došao” progovorio o turobnoj mađarskoj provinciji i o ljudima koji se teško nose s drugima, o sukobu i stalnom frcanju iskri zbog različitih identiteta i običaja.

Već objavom zbirke novela “Mama tračerica” Gercsó je izazvao polemike, napose u rodnom selu gdje su susjedi čak tražili otkaz za piščevu majku jer nisu bili zadovoljni opisivanjem seoskih karaktera u spornim novelama. Spominjale su se i sudske tužbe, što je, u osnovi, bila dobra reklama za pisca. No, Gercsó je nastavio po svome, pa je u drami “Cigani” progovorio o slojevitom odnosu Mađara prema Romima. Stoga je mađarski pisac više nego dobar izbor za sudionika prvog susreta pisaca iz podunavskih zemalja koji se, uz moderiranje Srećka Horvata, ovog petka i subote održavaju u Hrvatskom domu u Vukovaru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije