Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRIP

Strip bi mogao biti terapija prenadraženim živcima i očima

armanini
Marko Čubrilo
14.04.2010.
u 19:04

Hrvatske izdavačke kuće rijetko riskiraju s mladim i nepoznatim domaćim autorima, a vodeća ideja stripa prisutna u izdavaštvu je masovna proizvodnja svijeta iluzija.

Hrvatske izdavačke kuće rijetko riskiraju s mladim i nepoznatim domaćim autorima, a vodeća ideja stripa prisutna u izdavaštvu je masovna proizvodnja svijeta iluzija. Ovakav pristup njeguje se na primjer u holivudskim blockbusterima, turbofolku i industriji alkoholnih pića sa zajedničkim ciljem brze konzumacije sadržaja koja nas trenutačno omami, a sutra se više ničega ne sjećamo.

 Nesigurna egzistencija

Tako razliku između jedinoga domaćeg underground strip-izdavača i komercijalnih nakladnika tumači Ivana Armanini, osnivačica i urednica strip-kolektiva Komikaze. Trenutačno okupljaju oko 140 neovisnih autora stripa iz cijeloga svijeta. Jednom godišnje udruga u vlastitom trošku i subvencijama ministarstva i Grada Zagreba tiska zbirku najboljih radova, koji se svaka četiri mjeseca objavljuju na internetskim stranicama udruge. Najnovija je upravo objavljena.

 – Vodeća ideja cijelog projekta jest da svako zna, može i rodio se sa stripašem u sebi ali ga je loše društvo i loše školstvo zaključalo u podrum. Poanta je u tome da to čučeće biće iz podruma pustimo van da se rastrči i nacrta nešto – objašnjava Armanini, koja je završila Akademiju likovnih umjetnosti i kako kaže “od malih nogu se pripremala za nesigurnu egzistenciju”.

Komikaze nemaju “konkurencije” na području underground stripa jer, kako kaže slikarica, “mnogim akcijama nedostaje neka šira vizija i strategija pa i nije čudno što su većinom kratkog daha”.

 Uvezeni crtački uzori

 - Svrha crtanja ne bi smjela biti oponašanje uvezenih uzora jer se tako postupno svi uniformiramo po krojevima koje je zadao jedan, jedini i vrhovni autoritet – kapital - kaže Armanini koja se ne “boji” novca, no napominje da financijski interesi ne smiju sputavati umjetničke slobode autora koji crtežima odaju i dio svoje osobne istine.

Ključne riječi

Komentara 1

PA
parcon
13:25 15.04.2010.

Bravo Ivana! Samo naprijed!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije