Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20. MFF

“Stampedo” na dokumentarcu o hercegovačkom Howardu Sternu

Foto: Mediteran Film Festival
23.08.2019.
u 11:50

Više od tisuću osoba na dvjema paralelnim projekcijama dokumentarnog filma “Radio Ganga”, uz čiju je premijeru u srijedu navečer otvoren 20. Mediteran Film Festival, rijetko je viđena slika. Toliko natiskanih u kinodvorani s 350 mjesta i više od 500 mjesta na otvorenom kinu, slika je koja je više priličila kakvom sportskom nego kulturnom događaju. No, i tu ima simbolike: iako je Široki Brijeg poznat po navijačima Dinama koji je također u srijedu igrao utakmicu pretkola Lige prvaka upravo u vrijeme otvaranja festivala, to se nije osjetilo na publici, tako da rezultat od preksinoć glasi: Film – Nogomet 1:0. Samo otvaranje jubilarnog festivala bilo je ispunjeno emocijama. Direktor Tomislav Topić na festivalskoj pozornici nije mogao zaustaviti suze.

– Nismo očekivali da će to trajati 20 godina. I nije to baš tako bilo prije 20 godina, bilo nas je 40-ak u dvorani – rekao je Topić i dodao kako se, s obzirom na filmove koji s ovog festivala idu u svijet, može reći da Široki Brijeg igra filmsku ligu prvaka.

Skromni počeci

Govoreći o počecima, prisjetio se kako je prije 20 godina pokucao na vrata Hrvatskog filmskog saveza i rekao kako u Širokom Brijegu žele pokrenuti – filmsku priču. Tadašnja tajnica HFS-a Vera Robić-Škarica ekipi iz Širokog je pomogla, i na ovogodišnjem otvaranju uručeno joj je posebno priznanje za razvoj festivala.
– Iz prošlosti pamtim samo najljepše, a jedna od najljepših stvari u mom životu je Široki Brijeg i ovaj festival – rekla je.

Producent festivala Robert Bubalo prisjetio se prvih godina i otkrio kako su Topić i on noćima uoči festivala sanjali isti san: da suznih očiju sjede na stepenicama ispred kina jer im nitko nije došao na festival.
 Ipak, prava zvijezda prve večeri bio je Tomislav Matković: jedinstveni radijski voditelj, hercegovački Howard Stern. Tomislav već godinama na Radiju Grude svojim osebujnim i duhovitim stilom animira stare ljude da mu gangaju u eteru, a pritom mu otkrivaju i svoje intimne emotivne i duhovite priče. Tomislav je uvidio da ti ljudi izumiru i da će ganga nestati pa ih je krenuo sakupljati, o čemu govori i film “Radio Ganga”

Spoj tradicije i alternative

Autor filma Zdenko Jurilj zabilježio je tako neke vrlo specifične i duhovite gange, a jednu, koja ju je jako nasmijala, na mobitel je snimila i hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek: “Dragi Bože, ko bi reko lani, da će Božić slavit partizani”.
– U staroj duhanskoj stanici u Imotskom, u vrijeme skvotanja, razvila se dobra alternativna scena. I njima se svidjela ta priča, s jedne strane underground, punk i alternativa, a s druge strane ganga. Svuda u svijetu alternativa negira tradiciju, tradicija negira alternativu, a upravo ovdje, u Hercegovini, ta se dva svijeta spajaju – kažu nam “glavni krivci” “Radija Gange”.

Na 20. Mediteran Film Festivalu u glavnom programu nekoliko je svjetskih i mnoštvo bh. premijera. Filmovi dolaze iz različitih kutaka Mediterana. A u programu izvan konkurencije prava elita – od Petera Jacksona do Quentina Tarantina.

Komentara 1

GR
gradigac
18:59 29.11.2019.

kkiss.net - sjajan projekt za odrasle koji žele pronaći seksualnog partnera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije