Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mads Brügger

Britanci su namjerno širili AIDS Afrikom?

20.08.2019.
u 13:19

Danski redatelj Mads Brügger jedna je od najkontroverznijih figura svjetske dokumentaristike. Hrvatskoj publici najpoznatiji je po šokantnom filmu “Crvena kapela” u kojem dvojicu Korejaca s posebnim potrebama vodi na navodnu kulturnu razmjenu u Sjevernu Koreju, u kojoj bi kao djeca bili ubijeni, ili pak “Ambasadoru” za čije je snimanje na crnom tržištu kupio diplomatsku titulu koja mu je otvorila vrata zakulisnih vođa iznimno korumpiranog srednjoafričkog društva i njihove crne trgovine dijamantima.

Paravojna organizacija

Nakon takvih bizarnih bravura najava da će u novom dokumentarcu “Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld” istraživati navodno naručenu smrt glavnog tajnika UN-a čiji je avion srušen 1961. na području današnje Zambije zvučala je prilično antiklimaktično. Međutim, luda sreća i šest godina posvećenog kopanja po arhivima Brüggerovu su istragu odveli u potpuno neočekivanom smjeru, isporučivši ništa manje bizaran i šokantan dokumentarac od onih kojima se proslavio.

Je li smrt mirotvorca Hammarskjölda bila nesreća ili atentat postat će gotovo nevažno nakon što Brügger u suradnji sa sinom nekadašnjeg UN-ova dužnosnika u Zambiji Göranom Björkdahlom nabasa na mnogo veću priču: onu o paravojnoj i paraobavještajnoj grupi South African Institute for Maritime Research (SAIMR) koju je navodno financirala britanska vlada, a koja je, ispostavit će se, imala prste i u namjernom širenju AIDS-a afričkim kontinentom! Pogodujući zapadnim interesima i krupnom kapitalu, tvrde Brüggerovi sugovornici, SAIMR je sustavno destabilizirao slobodne afričke zemlje, a nakon okončanja aparthejda provodio je i rasističku kampanju smanjenja crnačke populacije na tim prostorima.

Kontradiktorni iskazi

Nevjerojatne teze u filmu potkrijepljene su brojnim dokumentima, ali i često kontradiktornim iskazima koji ostavljaju prostor za sumnju da je Brügger, istražujući jednu, samo naišao na drugu teoriju zavjere.

Naša publika uskoro će i sama imati prilike presuditi koja im je priča uvjerljivija: hrvatsku premijeru film će imati u nedjelju 25. kolovoza na Rab film festivalu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije