Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život bez imena

Snažan roman Vladimira Stojsavljevića o Mariji Magdaleni

novi roman vladimira stojsavljevića
arhiv vl
16.06.2011.
u 15:16

Vladimir Stojsavljević je romanom složene strukture "Život bez imena" napisao najozbiljniju knjigu. Roman je objavila Fraktura i to točno trideset godina nakon što su se u Međugorju pojavile vidjelice.

Dramatičar, kulturtreger i romanopisac Vladimir Stojsavljević u najopsežnijem se proznom djelu “Život bez imena”, koje je netom objavila zaprešićka Fraktura, prihvatio teološko-povjesničarske teme: Isusova života i nauka. U razgranatoj radnji nije se bavio samo Jeruzalemom iz Isusova vremena nego i hercegovačkim Međugorjem. Pomoću hercegovačkog svetišta, koje ovih dana obilježava trideseti rođendan, Stojsavljević je lucidno i plastično oslikao i atmosferu iz Jugoslavije koja je ostala bez jednog, titovskog božanstva, pa je odmah, kao u transu pronašla novo, marijansko. U središtu romana ipak nije Isus, nego Marija Magdalena. Stojsavljević vrlo spretno, čak i nadahnuto piše o putenoj i osjećajnoj ženi čiju je ulogu službena Katolička crkva stoljećima stavljala u drugi plan, kao što inspirativno piše o Isusu iliti Jošui, nadopisujući njegovu službenu evanđeosku biografiju pomalo i neočekivanim zapletima. Iako je “Život bez imena” na mahove i polemičan i kontroverzan roman (Juda je strasno zaljubljen u Isusa, s kojim Marija Magdalena ima sina Mojsija koji daje život na oltar Jeruzalema), u biti je temeljito prožet i kršćanskim duhom i kršćanskim naukom, pa će biti zanimljivo štivo i za vjernike i za nevjernike.

U poplavi knjiga (i ne samo knjiga) o Svetom gralu i Isusu, treba reći da je Stojsavljevićev dostojanstveni roman odgovorno i sustavno napisana knjiga koja će autoru zasigurno još jače otvoriti vrata hrvatskog literarnog Panteona.

Komentara 1

Avatar gmail
gmail
16:21 16.06.2011.

\" (Juda je strasno zaljubljen u Isusa, s kojim Marija Magdalena ima sina Mojsija koji daje život na oltar Jeruzalema), u biti je temeljito prožet i kršćanskim duhom i kršćanskim naukom, pa će biti zanimljivo štivo i za vjernike i za nevjernike.\" Kršćanskim duhom? Hahahaha. Znači ja kažem glupost i dodam Isus, Marija, Trojstvo i ispade da je to kršćanski duh? Ima na verbum.hr knjiga zove se Legende, mitovi i laži pa lijepo pročitajte i vidjet ćete da je ovo samo n-ti pokušaj da se digne lova na knjizi na temu vjere, antikatolicizma itd. VEć viđeno. Dan Brown digo lovu godinama ranije..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije