Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Henning Mankell "Bijela lavica"

Slučajno ubojstvo žene koje vodi k atentatu na Nelsona Mandelu

Foto: Arhiva Mozaik knjiga
23.10.2019.
u 09:54

U krivom trenutku na krivom mjestu. Točno tako smrtno stradava posrednica za prodaju nekretnina, a njenim ubojstvom, koje je za policiju gotovo pa nerazjašnjena enigma jer ne samo da nema nikakvih tragova, već ništa iz njena života ne vodi na put prema ubojici, počinje uzbudljivi kriminalistički roman “Bijela lavica” Henninga Mankella (Mozaik knjiga, urednik Zoran Maljković, prijevod Branka Grubić, 139 kuna).

Uzbudljiva je to priča, novi slučaj istražitelja Kurta Wallandera, lika koji je od svog autora stvorio rodonačelnika nordijske kriminalističke proze. A Henning Mankell dio je svog života proveo u Africi i upravo tamo sežu krakovi ovog romana. Priča je to o tajnom društvu i nevjerojatnoj zavjeri kojoj je krajnji cilj atentatom na Nelsona Mandelu pokrenuti međurasno krvoproliće u Južnoafričkoj Republici, a sve kako bi bijela rasa zadržala svoj povlašteni položaj.

Dakle, autor ovdje vješto isprepliće maštu s povijesnim činjenicama, stvarnim osobama. Kako je radnju smjestio u devedesete godine prošlog stoljeća, na djelu su i KGB-ovci koji nakon raspada Sovjetskog Saveza traže nove sigurne poslodavce, a sve pridonosi uvjerljivosti ove priče. No uz samu priču glavni adut ovog romana njegovi su likovi; sam inspektor Wallander nije samo vješt istražitelj već je i običan čovjek koji pada u duboku depresiju kada njegov posao ugrozi život njegove kćeri. Na isti način Mankell je stvorio i njegova glavnog protivnika, čovjeka koji, skriven duboko u sjeni tajne policije Južnoafričke Republike, vuče konce svih događaja, a koji također ima podvojeni život, jedan za javnost i drugi strogo privatni koji u potpunosti odstupa od svega za što se taj isti čovjek u javnosti zalaže i zbog čega – ubija.

Sve to tvori veliku priču koja se, premda ima više od 500 stranica, ne ispušta lako iz ruku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije