Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
misterij riješen

Slavni slikar Rafael nije umro od previše seksa, ubili su ga liječnici

Foto: wiki
21.07.2020.
u 11:03

Stručnjaci sa Sveučilišta Milan-Biccoca tvrde da su otkrili pravi uzrok smrti renesansnog genija Rafaela.

Misterij smrti renesansnog slikara i arhitekta Rafaela, punim imenom Raffaello Sanzio da Urbino, napokon je riješen, tvrde povjesničari medicine sa Sveučilišta Milan-Biccoca.

Slavni umjetnik umro je 1520. u 38. godini, a godinama se nagađalo koji je uzrok njegova preranog odlaska. Njegov biograf Giorgio Vasari još je u 16. stoljeću tvrdio da je Rafaela dokrajčila “destabilizacija organizma” zbog previše seksa. U modernim vremenima teorije su se protezale od malarije i tifusa do sifilisa, koji je slikar navodno zaradio u nekoj od brojnih ljubavnih avantura. Međutim, njegovoj je smrti izgleda kumovala – liječnička pogreška.

Iz povijesnih izvora stručnjaci su zaključili da je danima bio u groznici zbog upale pluća koju bi vjerojatno bio i preživio da mu stanje nije pogoršala, i na koncu ga ubila, primjena tada uobičajene prakse puštanja krvi. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije