Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posljednje u nizu

Slavne Dixie Chicks promijenile ime u Chicks zbog rasističkih konotacija

Foto: MARIO ANZUONI/REUTERS/PIXSELL
26.06.2020.
u 13:00

Bend Dixie Chicks sada se zove samo Chicks, budući da riječ "dixie" asocira na robovlasničke države nekadašnje američke Konfederacije.

Američki ženski country trio Dixie Chicks promijenile su ime u - Chicks. One su samo posljednje u nizu bendova i brendova koji mijenjaju svoja imena i zaštitne znakove kako bi izbjegli rasističke asocijacije. 

Termin "dixie", naime, označava one savezne američke države koje su pripadale Konfederaciji Američkih Država, jedanaest robovlasničkih država koje su se pokušale odcijepiti od SAD-a i time uzrokovale Američki građanski rat 1861. godine. Riječ "dixie" dolazi tako od prezimena Jeremiaha Dixona, prema kojem je nazvana demarkacijska linija Mason-Dixon koja je u ratu odvajala Konfederaciju od Unije.

Trio koji čine Natalie Maines, Martie Erwin Maguire i Emily Strayer, svoje je originalno ime 1989. godine preuzeo od albuma Dixie Chicken američkog rock benda Little Feat. Chicks su promjenu imena objavile novom pjesmom "March March" u kojoj pjevaju o trenutnim prosvjedima u SAD-u. 

Nedavno je još jedan američki country bend, Lady Antebellum, promijenio ime u Lady A, budući da se riječ "antebellum" često koristi u romantiziranim prikazima predratnog, robovlasničkog američkog Juga. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije