Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljubavna priča na Sceni Gorica

Slava je Augusta Šenou nadživjela čak 63 godine i nikad se nije preudala

Ines Novković
15.12.2021.
u 10:38

Predstavu "Šenoa i Slava - priča o sastanku i rastanku" na Sceni Gorica režirao je Paolo Tišljarić.

U Gradskom kazalištu Scena Gorica premijerno je izvedena predstava "Šenoa i Slava - priča o sastanku i rastanku". Predstavu o životu i velikoj ljubavi slavnog književnika i njegove supruge režirao je Paolo Tišljarić, a Augusta Šenou i Slavu igraju Mia Krajcar i Amar Bukvić. Druga izvedba održat će se danas, 15. prosinca.

U Sceni Gorica ovaj su komad odlučili postaviti u povodu 140. obljetnice Šenoine smrti, koja pada upravo na Dan Velike Gorice 13. prosinca, te u spomen na njegovu Slavu, rođenu Velikogoričanku. August Šenoa Slavu pl. Ištvanić upoznao je upravo na balu u Velikoj Gorici, u svratištu "Biela ruža". Njoj je bilo tek sedamnaest, njemu dvadeset i osam godina, a bila je to ljubav na prvi pogled. Iako je Šenoa odmah isprosio Slavinu ruku, njezin otac Đuro Ištvanić nije pristajao na vjenčanje dok budući mladoženja ne pronađe bolji posao, jer u to vrijeme pisao je za list "Pozor".

Zaljubljeni par koristio je svaku priliku da vide jedno drugo, a u međuvremenu razmjenjivali su nježna pisma. Tih je pisama s početka njihove veze sačuvano čak dvadeset i tri, a mogu se pogledati i pročitati na izložbi u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica. Nakon što je Šenoa postao gradski vijećnik, par se mogao uzeti – vjenčanje je održano u Velikoj Gorici 20. lipnja 1868. godine u crkvi Majke Božje Snježne. Imali su i šestero djece, no troje ih je vrlo brzo nakon rođenja umrlo, što je mlade roditelje shrvalo. A bili su i vrlo predani i moderni roditelji. Djecu su vodili u kazališta, na izlete i ljetovanja, posvećujući im cijelo svoje slobodno vrijeme. Augustova i Slavina ljubavna priča bila je intenzivna, ali u njoj su uživali tek trinaest godina, do Šenoine prerane smrti.

Slava je ostala udovica s troje male djece u 31. godini, a nikada se nije preudala i život je posvetila očuvanju uspomene na svoga muža. Umrla je u dubokoj starosti 1944. godine (63 godine nakon Augusta) i pokopana je na Mirogoju uz njega.

Komentara 1

DU
Deleted user
17:45 15.12.2021.

Očito je gđa Slava prodisala i procvjetala tek po Augustovom odlasku...63 godine slobode...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije