Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncertna direkcija Zagreb i Lisinski najavili atraktivne sezone

Sjajna glazba za obračun s krizom, recesijom i depresijom

14.05.2014., Zagreb - U dvorani Vatroslav Lisinski odrzano je predstavljanje nove sezone ciklusa Lisinski subotom i Met u Lisinskom uz performans ravnatelja dvorane Drazena Siriscevica. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
15.05.2014.
u 17:30

Ravnatelj Lisinskog pred novinare izašao 'naoružan' zvijezdom i uz temu iz populrnog vesterna

Na vrhu stepenica u Lisinskom dvije su djevojke svirale Rossinijevu Kradljivu svraku, kutija od violine bila je rastvorena da primi milostinju, a predvorjem je dominirala parola "Koliko para, toliko muzike" – sve to kao komentar naše kulture i društva.

A onda je ravnatelj Lisinskog Dražen Siriščević, najavivši da promjene u društvu počinju upravo u koncertnoj dvorani, nestao iza plakata. Vratio se odjeven kao šerif uz temu iz filma "Točno u podne" i objavio rat krizi, recesiji i depresiji – ne oružjem, nego glazbom.

Uz to je smislio i još jedan efektni slogan: "Tražite izlaz? Uđite u Lisinski!"

No, sve bi to bile samo crnohumorne dosjetke kada ih ne bi pratio program još jedne vrijedne, odlično smišljene, atraktivne i bogate koncertne sezone u Lisinskom.

– Otkako sam ravnatelj Lisinskog, potpora Gradskog ureda za kulturu našim programima pala je 60 posto, ali je Ministarstvo kulture u svojoj potpori dosljedno i ne daje nam već godinama ništa, dok nas je država razveselila povećanjem poreza – rekao je Siriščević ispred zamjenice i izaslanice gradonačelnika Bandića Vesne Kusin. No, to nije bio povod za žalopojke, nego za predstavljanje programa najpopularnijeg zagrebačkog klasičnog koncertnog ciklusa Lisinski subotom.

Dok su radnici parolu o parama i muzici zamjenjivali plakatima za novu sezonu prijenosa iz Metropolitana, Siriščević je u revolveraškom i kockarskom stilu iz rukava sipao imena svjetskih i domaćih orkestara i glazbenika koji dolaze u Lisinski: Orkestar Čajkovski i maestro Fedosejev, Francuski nacionalni orkestar i Daniele Gatti, Kapela Glinka i maestro Černušenko, čudo El Sisteme – Simfonijski orkestar mladih iz Caracasa, fantastični trubač Gabor Boldoczki, primadona Natalie Dessay i legendarni glazbeni šarmer Michel Legrand, Ivo Pogorelić s Repušićem, Simfonijskim orkestrom HRT-a i Schumannovim koncertom, otkačeni čarobnjak orgulja Cameron Carpenter, Simfonijski orkestar Birminghama i Andris Nelson...

Povrh svega toga još i Hrvatski barokni ansambl, Duhački orkestar Muzičke akademije i studentsko-bijenalska produkcija nikad izvedene Papandopulove opere Madame Buffault.

No, najprije treba završiti ovu sezonu s jednim od najsjajnijih dragulja: u subotu uz ansambl Il Giardino Armonico u Lisinskom pjeva senzacionalna Julija Ležnjeva, a intervju s ruskom mezzosopranisticom objavljujemo u sutrašnjem broju Večernjeg lista.

Foto: Branko Hrkač/KDZ

Ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb Josip Nalis i Krešimir Starčević, umjetnički ravnatelj Zagrebačkih ljetnih večeri

Upitan o planovima za spajanje Lisinskog i KDZ-a Siriščević je, ne bez ironije, rekao da ta stara ideja živi i dalje, ali se još ne zna kako će i kada biti ostvarena.

Publika će u svakom slučaju profitirati i od programa koje je prekjučer, također točno u podne, na konferenciji za novinare u Klubu hrvatskih književnika, predstavila Koncertna direkcija Zagreb. Među zvijezdama drugog zagrebačkog elitnog koncertnog ciklusa Svijet glazbe sljedeće sezone bit će violončelist Mischa Maisky, dirigent Roger Norrington, Kvartet Jeruzalem te pijanist Arkadij Volodos. Pod ravnanjem izvrsnih dirigenata upoznat ćemo orkestre Makedonske i Strazburške filharmonije, Ciriški komorni orkestar te Nacionalni simfonijski orkestar RAI-a iz Torina.

Novi umjetnički ravnatelj Zagrebačkih ljetnih večeri Krešimir Starčević za Koncertnu je direkciju Zagreb sastavio izvrstan program u kojem će domaća publika i sve brojniji ljetni gosti moći uživati na Griču od 27. lipnja do 14. srpnja.

Na sedam koncerata nastupit će čitav niz sjajnih svjetskih i hrvatskih glazbenika. Pijanist Stefan Vladar dolazi s Bečkim komornim orkestrom. Slijedi nastup jednog od najboljih europskih gudačkih Kvarteta Artemis. Iz Italije stiže Trio di Parma, a iz Rusije pijanist Vadim Holodenko koji je briljirao prošle godine na Muzičkom biennaleu, a u međuvremenu je pobijedio na jednom od najprestižnijih svjetskih pijanističkih natjecanja Van Cliburn u SAD-u.

Sjajni ruski violinist Boris Brovcin, koji je upamćen po svojim nastupima na Rachlinovu festivalu u Dubrovniku i na Zagrebačkom međunarodnom festivalu komorne glazbe, nastupit će s ravnopravnim mu hrvatskim pijanistom Danijelom Detonijem, a osobita atrakcija festivala bit će nastup Katarine Livljanić u Umjetničkom paviljonu s programom "Anđeli heretici" u kojem je njezin ansambl Dialogos ponovno udružen s Kantadurima Joška Ćalete te genijalnim mladim guslarom iz Gruda Jurom Milošem.

Sve spomenuto samo je dio programa Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i Koncertne direkcije Zagreb koji sami ili u suradnji s drugim organizatorima i institucijama priređuju i nekoliko vrijednih i raznovrsnih ciklusa komorne glazbe te pojedinačna umjetnička događanja. U svakom slučaju, muzike na sreću još uvijek imamo više nego para, jer pretplatničke ulaznice za sve spomenute cikluse još uvijek su znatno jeftinije nego što publika za koncerte tih istih glazbenika plaća u zapadnijim, doduše i bogatijim zemljama od naše.

Detaljne programe i podatke o cijenama i načinu kupovine ulaznice potražite na službenim stranicama Lisinskog i Koncertne direkcije Zagreb.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije