Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bijenale slikarstva

Šetnja od socijalističkog realizma do oslobođenja od ideologija svake vrste

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
07.10.2019.
u 12:31

Bijenale slikarstva otvoren u srijedu u zagrebačkom HDLU-u, osim presjeka najboljeg od aktualne hrvatske scene, donosi i izložbu autora nekog europskog grada. Ove godine to je Leipzig koji izložbom “Leipzig Connection” kustosa Marka Gisbournea, jednog od najcjenjenijih u Europi, predstavlja djela četiri generacije lajpciške škole s fokusom na one postkomunističke u proteklih tridesetak godina. Počevši od slikara koji su studirali na Lajpciškoj akademiji 80-ih do kraja DDR-a da bi nastavila završetkom komunizma kada se slikarska praksa, oslobođena svake ideologije, u figurativnom slikarstvu razvija u inovativne pravce. Gisbourne izložbu nije postavio kronološki, već, kazao je, tako da posjetitelj prođe put od komunističkog razdoblja do danas, od figuracije do postmodernističkog i dobije osjećaj protoka kroz to vrijeme. I u tome je uspio. Šetnja postavom za posjetitelja doista postaje igra detekcije vremena nastanka u odnosu na motiviku slike, bilo da je riječ o likovnom doživljaju poslijeratnog sjećanja na logore ili oslobođenja političke stege i proboja erotike na platno.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

“Sa završetkom komunizma i službenom determiniranom umjetničkom politikom socijalističkog realizma, snage kreativne raznovrsnosti omogućile su toj školi da pokrene raznolikost mladih potencijalnih umjetnika iz cijele Njemačke tijekom 90-ih do danas”, smatra Gisbourne govoreći o školi koja je postala glavna slikarska tradicija u Istočnoj Njemačkoj. Prikaz je to pola stoljeća likovnog izražavanja koji treba promatrati kao primjer oslobađanja i regeneracije od lažnih hipoteza ideološkog slikarstva što je vidljivo i u hrvatskom slikarstvu. U konačnici, Zagreb s Leipzigom veže ista komunistička prošlost. Izložba je otvorena do 8. prosinca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije