Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nancy Huston Rasjedi

Šestogodišnjaci nas vode na put do nacističke Njemačke

Rasjedi
arhiva
06.10.2012.
u 08:01

Zbog majstorskog načina na koji je roman napisan i njegove četverodijelne strukture priča se postupno razvija pred čitateljem, ali zbog te gradacije još je veća strahota koju skriva

Oceanmore/139 kn/ Četiri šestogodišnja djeteta pričaju priču koja čitatelja vodi od današnje Kalifornije do nacističke Njemačke. Oni zapravo čine obiteljski lanac, dječačić na početku praunuk je djevojčice na kraju priče. Nancy Huston, autorica ovog romana, uspjela je postići autentičnost. Zaista čitamo glasove djece, one koje ne razumiju svijet oko sebe (i u tom nerazumijevanju krivnju za nesreću svaljuju na svoja pleća), one koja kroz prizmu vlastitih osjećaja tumače ono što se oko njih zbiva. “Rasjedi” Nancy Huston (prevela Vjera Balen-Heidl, uredila Gordana Farkaš-Sfeci) istovremeno su potresan roman s nadasve mračnom temom – nacističikim otimanjem plavokose i plavooke djece ne bi li od njih stvorili prave arijevce i tako pročistili “nadmoćnu rasu” – ali i priručnik o odgoju jer knjiga se može čitati i na način: što nikada ne smijete reći, lagati ili učiniti vlastitoj djeci.

Zbog majstorskog načina na koji je roman napisan i njegove četverodijelne strukture priča se postupno razvija pred čitateljem, ali zbog te gradacije još je veća strahota koju skriva. Svako dijete u priči zapravo je bespomoćna žrtva, ali i svojevrsni okidač za nesreću vlastitog djeteta, za probleme sljedeće generacije. Zbog toga, ali i načina na koji Nancy Huston stvara svoje glavne likove, lako im je vjerovati i još lakše biti na strani svakog od njih.

Zbog toga je teže razumjeti svijet odraslih jer upravo su oni krivi za rasjede – mjesta na kojima staje ljudski svijet, pa i civilizacija. Upravo zbog toga bilo je mudro sve ovo izreći kroz dječju prizmu, bez patetike i bez nepotrebnog zgražanja na stranicama knjige. Zauvijek ostaje zapisano u pamćenje svakog tko roman uzme u ruke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije