Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jubilej HDP-a

Šerbedžija i predsjednik Milanović na rođendanu društva pisaca

Slaven Branislav Babic/PIXSELL
04.11.2022.
u 11:44

Dvadeset godina od osnivanja Hrvatskog društva pisaca proslavljeno je u Zagrebačkom kazalištu mladih

Dvadeset godina od osnivanja Hrvatskog društva pisaca proslavljeno je u Zagrebačkom kazalištu mladih gdje je udruga koja danas ima 350 članova i osnovana. Rođendansku proslavu uveličali su i član HDP-a Rade Šerbedžija koji je održao mini koncert sa Zapadnim kolodvorom, ali i predsjednik Republike Zoran Milanović koji je piscima poručio da se kod nas čita premalo, a da su alternative čitanju loše. Prvi predsjednik i osnivač društva, uvijek ratoborni Velimir Visković, dao je polemični doprinos svečanosti nimalo ne štedeći nekadašnjeg ministra kulture Antuna Vujića (koji je bio u dvorani ZeKaeMa i za kojega se prije dvadeset godina tvrdilo da je hadepeovcima osigurao atraktivni prostor na Gornjem gradu, građansku kuću Arko koju je svojedobno Pogorelić htio za privatnu akademiju).

No, Viskovićev prvi nasljednik Nikola Petković, ali i aktualni predsjednik u drugom mandatu Zoran Ferić imali su puno pomirljivije tonove. Spominjali su se tako brojni odlični časopisi HDP-a, bogata nakladnička djelatnost, programi međunarodne razmjene pisaca, ali i nova energija koju je HDP donio na hrvatsku literarnu scenu otvorivši svoja vrata i za fakovce. Na svečanosti je bio i predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić, svoju su poeziju kazivali Sonja Manojlović, Dražen Katunarić, Dorta Jagić, Goran Čolakhodžić, Martina Vidaić, Darija Žilić, Miloš Đurđević i Andrijana Kos-Lajtman. Nikica Petković izveo je i čakavsku verziju pjesme “Hawl” Allena Ginsberga uz kontrabasista Vedrana Ružića, a najbolje je zazvučala pjesma Vesne Parun “Ushit” u profinjenoj interpretaciji Zrinke Posavec.

Komentara 1

BU
burza
13:21 04.11.2022.

Jos treba na godisnjicu vatrogasnog drustva u Spickovinu to mu je domet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije