Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOLAZAK CIJELE KOMISIJE

Evo kako će Hrvatska obilježiti početak predsjedanja Vijećem EU

07.01.2020.
u 09:28

Posebni program koji je HNK pripremio za prvu polovicu 2020. kulturna je dodatna vrijednost političkom značenju predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije

Umjetnost i kultura i dalje su najbolja i najprikladnija dodana vrijednost politici i njenim institucijama i događajima. Tako će biti s hrvatskim predsjedanjem Vijećem Europske unije čiji će početak biti obilježen velikim svečanim koncertom u organizaciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu 9. siječnja.

Dolazak cijele Europske komisije s predsjednicom Ursulom von der Leyen na čelu cijelog diplomatskog kora te više od šezdeset stranih novinara bit će, kako nam je rekla intendantica Dubravka Vrgoč, najvažniji događaj te vrste u HNK još od dolaska pape Benedikta XVI.

Bit će tamo i cijeli hrvatski državni vrh, ali od političara na pozornicu će nakratko samo premijer Plenković. Glavnu riječ imat će umjetnici: operni prvaci Ivana Lazar, Valentina Fijačko Kobić, Dubravka Šeparović Mušović, Tomislav Mužek, Ljubomir Puškarić i Luciano Batinić te Orkestar i Zbor Opere HNK pod ravnanjem Ivana Repušića. Program izvrsno predstavlja europsko kulturno bogatstvo i zajedništvo biserima iz djela Mozarta, Gounoda, Dvořáka, Wagnera i Verdija, dok će hrvatski udio u tom mozaiku biti predstavljen reprezentativnim ulomcima iz opera “Porin” Vatroslava Lisinskog, “Mila Gojsalića” Jakova Gotovca, “Nikola Šubić Zrinjski” Ivana Zajca te završnim kolom iz također Gotovčeva “Ere s onoga svijeta”.

Maestro Repušić s pravom je smatrao da takva svečanost ne može proći bez finala “Ere”, ali isto tako ni bez Ludwiga van Beethovena i njegova glazbenog simbola europskog jedinstva na temeljima univerzalnih ljudskih vrijednosti, osobito u godini 250. godišnjice Beethovenova rođenja. Zato će koncert završiti finalom Devete simfonije.

A prije svih ostalih, na pozornicu će izaći glumica Jadranka Đokić i pročitati kratak pozdrav u kojem će HNK Zagreb, domaćin i organizator svečanosti, biti predstavljen kao “središnja i najstarija kazališna institucija u Republici Hrvatskoj” koja je danas “jedno od istaknutijih kazališta unutar europskog konteksta čija je pozornica domaćin mnogim europskim kazalištima u kojima i samo gostuje”.

Premda upravo i neki političar neprestano zagorčavaju život vodstvu HNK, a osobito intendantici Dubravki Vrgoč predbacujući joj medijsku i marketinšku samopromociju, živi dokaz navedenih riječi bit će i posebni program koji je ova kuća pripremila za prvu polovicu 2020. upravo kao kulturnu dodatnu vrijednost političkom značenju predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.

Niz uzbudljivih gostovanja europskih kazališta s novim predstavama, kakve inače u HNK gledamo na Festivalu svjetskog kazališta, počet će već početkom veljače prvim gostovanjem u Hrvatskoj glasovitog portugalskog redatelja Tiaga Rodriguesa s komadima “Sopro” i “By Heart”. Osim Schaubühne s predstavom “Drugi” belgijske umjetnice Anne-Cécile Vandalem u međunarodnoj koprodukciji, u kojoj sudjeluje i HNK, iz Berlina stiže i drugo poznato kazalište Volksbühne s predstavom “Bekannte Gefühle, gemischte Gesichter” u režiji Christopha Marthalera.

Osobit naglasak na Njemačku stavljen je i zato što ta zemlja 1. srpnja preuzima od Hrvatske predsjedanje Vijećem EU, dok iz Bruxellesa, osim političara, stiže i Nacionalni teatar s predstavom o Sylviji Plath koju režira Fabrice Murgia. S “Braćom Karamazovima” na proljeće stiže Narodno kazalište Ivan Vazov iz Sofije, a iz Izraela u svibnju plesni ansambl Batsheva. U lipnju su na redu suvremena operno-dramska vizija “Smrti u Veneciji” koju režira slavni Ivo van Hove kao koprodukciju uglednih kuća iz Londona, Pariza, Amsterdama i HNK, dok ravno s pozornice pariške Opére Comique, također kao koprodukcija sa Zagrebom, dolazi spektakularna i rijetko izvođena komična opera “Fantasio” Jacquesa Offenbacha.

A u istom će se tom razdoblju Opera, Balet i Drama HNK doslovno rastrčati širom Europe gostujući s predstavama “Ero s onoga svijeta”, “Smrt u Veneciji”, “Tri sestre”, “Tri zime” i “Antigona” u Budimpešti, Lisabonu, Liègeu, Modeni, Bruxellesu, Gdanjsku te i preko granica EU u Sankt Peterburgu.

Komentara 1

DU
Deleted user
13:09 07.01.2020.

Kaj mi tzv. obični mali ljudi imamo od toga što će Hrvatska šest mjeseci predsjedati Europskim vijećem? Realistični pesimisti među nama tvrde, onako pučki, da imamo jedan preko dva. Dakle, kaj se nas tiče, sve u svemu nula bodova "po tom pitanju". A za gospo'na Njonju, Bačić Branju, Brkić Vasilija, "viteza" Reiner dr. Žaca, Božinović Dadu i slične "kadrove" boli nas patak (ili patka, kako koga). Je l' pošteno, a?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije