Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže svoja prava

Samostalni umjetnici traže ostavku ministrice kulture

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek
Foto: Petar Glebov
VL
Autor
Denis Derk
17.01.2020.
u 12:22

Na sastanku u srijedu samostalni umjetnici kritizirali Ministarstvo kulture zbog nacrta Zakona o umjetnicima

Samostalni umjetnici koji su se u srijedu okupili u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog doma u Zagrebu zatražili su ostavku ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. Okupilo ih je nezadovoljstvo zbog 'netransparentnog načina i tijeka izrade Zakona o umjetnicima i umjetničkim djelatnostima, čiji je predlagatelj Ministarstvo kulture.  "Ministrica je dosadašnjim djelovanjem pokazala da ne zastupa interese umjetnika te da šteti kulturi općenito", zaključeno je na sastanku. Samostalni umjetnici tvrde da ministrica uporno ignorira stavove, prijedloge i mišljenja samostalnih umjetnika te HZSU-a, koji postoji od 1965. godine.

Na sastanku su prozvani i neki članovi Radne skupine i predstavnici strukovnih udruga koji na sastancima koje je sazivala ministrica kulture nisu zastupali umjetnike koje predstavljaju, nego su iznosili svoje osobne stavove. Na sastanku je naglašeno da je uvođenje minimalnog i maksimalnog financijskog cenzusa potpuno neprihvatljivo, baš kao i uvođenje u sustav nedefinirane kategorije stručnjaka u kulturi. Raspravljalo se i o koeficijentu za izračun osnovice budućih mirovina koji je 2009. godine umanjen s koeficijenta 1,2 na 0,8, a unatoč obećanju, još uvijek nije vraćen.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na sastanku s novinarima izjavila je da nacrt Zakona neće biti upućen u proceduru dok se ne postigne konsenzus s umjetničkim udrugama.

"Nacrt Zakona neće ići u daljnju proceduru dok se udruge ne usuglase", rekla je ministrica koja je novinarima izjavila da je na posljednjoj sjednici predstavnika udruga dala punu podršku nacrtu Zakona. 

dne skupine većina

"Želja je Ministarstva da formiramo Registar samostalnih umjetnika u kojima bi bili i oni samostalni umjetnici kojima država ne plaća doprinose. S pomoću tog Registra umjetnici bi lakše i brže, bez nepotrebne procedure dolazili do ostvarivanja svojih prava", rekla je ministrica kulture izrazivši žaljenje što HZSU na svojim stranicama više ne objavljuje imena umjetnika koji su dobili pravo na uplatu doprinosa zbog navodne zaštite osobnih podataka. 

"Kako bi bilo da Ministarstvo ne objavi rezultate natječaja za, primjerice, vizualne umjetnosti zbog zaštite osobnih podataka", rekla je ministrica. Iznijela je i podatak da će ove godine Ministarstvo za mirovinsko i zdravstveno osiguranje samostalnih umjetnika izdvojiti 37 milijuna kuna, dva milijuna kuna više nego lani i to zbog povećanja osnovice. 

Komentara 12

DR
drenova22
14:25 17.01.2020.

Ako se umjetnost ne potvrđuje kao vrijedna u nekom društvu, onda i nije umjetnost. Ako se potvrđuje kao vrijedna, onda umjetnici trebaju plaćati poreze i doprinose kao i svi drugi "nenormalni" zaposlenici.

DA
Danijel2
21:26 18.01.2020.

Volio bih više informacija, tko dobiva, što daje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije