Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"područje bez signala"

Roman hrvatskog pisca Roberta Perišića nahvalio New York Times

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
29.04.2020.
u 11:17

Roman Roberta Perišića koji je na engleski prevela Ellen Elias-Bursać doživio je veliki uspjeh u SAD-u.

Uspješan roman našeg pisca Roberta Perišića "Područje bez signala" dospio je u prestižnu rubriku Book Review američkih dnevnih novina New York Times. Uz Perišićev prethodni roman "Naš čovjek na terenu" i ova je priča zgodama simpatičnih negativaca Olega i Nikole koji u gradiću usred ničega pokušavaju pokrenuti tvornicu turbina i zapliću se u poslove s one strane zakona, doživjela odličan odjek u SAD-u. 

Knjigu koju je na engleski jezik pod nazivom "No-Signal Area" prevela vrsna prevoditeljica Ellen Elias-Bursać recenzirao je poznati američki književnik i novinar Ken Kalfus. Priču smještenu u neimenovanoj bivšoj jugoslavenskoj republici petnaestak godina nakon raspada te Perišićev stil pripovijedanja nazvao je dirljivim i pronicljivim. 

"Nestanak Jugoslavije i tog socijalističkog eksperimenta nastavlja progoniti njen narod u poslijeratnoj praznini. Ta praznina može se doimati bliskom svakom čitatelju koji više ne osjeća povezanost sa svojom podvojenom, oštećenom nacijom" zaključio je Kalfus. 

"No-Signal Area" pohvalio je i čuveni, višesturko nagrađivani američki pisac Jonathan Franzen, čija se preporuka nalazi i na koricama knjige. 

- Robert Perišić piše pametno i sjajno upotrebljava ironiju, zapljuskujući nas slikama koje govore o poslijeratnoj Hrvatskoj, ne samo kao o lokaciji na kojoj se preživljava, već kao o mjestu koje nešto znači - napisao je Franzen. 

O knjizi je nakon objave 2015. godine pisao i Večernjakov književni kritičar Denis Derk, tada rekavši kako je "možda za jedan roman Perišić u „Području bez signala" otvorio i previše tema i podtema, ali nijednoj nije dozvolio da glavni tok ove moćne literarne rijeke skrene sa zanimljivog, čak i napetog puta do internetskog kraja. Ovo je, stoga, pravi roman-portret razlomljenog 21. stoljeća koje pokušava zaboraviti na prošlost, ali se toj prošlosti stalno i neumitno vraća, ali i roman o ljudima koji nisu odustali od svoje meke, zavičajne utopije vežući konja tamo gdje im novi aga kaže". 

Komentara 2

Avatar CarolVP82
CarolVP82
23:19 03.05.2020.

w︆︅︆w︆︅︆­w︆︅︆.︆︅︆­l­o︆︅︆v︆︅︆­e︆︅︆x︆︅︆x︅︆︆.︆︅︆­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆b

Avatar NancyUI75
NancyUI75
23:10 01.05.2020.

w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije