Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O jeziku

Riječi treba čuvati od posvemašnjeg neznanja

opačić nives
Igor Kralj
24.11.2009.
u 16:02

Je li Jadranka Kosor mandatarka ili mandatarica samo je jedna od dvojbi koju znalački, stilogeno i predano rješava ugledna jezikoslovka Nives Opačić.

Je li Jadranka Kosor mandatarka ili mandatarica samo je jedna od dvojbi koju znalački, stilogeno i predano rješava ugledna jezikoslovka Nives Opačić u svojoj knjizi "Riječi s nahtkasna i kantunala" (preko noćnog ormarića) što ju je nedavno objavio Profil (ur. Drago Glamuzina).

Posrijedi su kolumne koje su izlazile u Vijencu od kraja 2003. do ljeta 2009. godine, a knjiga je nastavak prve "Iza riječi" koju je objavila Matica hrvatska. Četrdeset godina u riječima, nastojeći ih sačuvati od posvemašnjega našeg neznanja, nadajući se da će ono što je zabilježeno ostati za naraštaje koji neće tako olako moći reći da se nešto ne može izreći hrvatskim jezikom, Nives Opačić naslovom povezuje svoje korijene – očeve slavonske i majčine dalmatinske.

Poveznica sjevera i juga, zavičajnog govora i standarda trajna je odrednica jedinstvene potrage za riječima koja u užurbanu vremenu zahtijeva smirenost i predanost kojima nas autorica cijelo vrijeme i uči.

I druga knjiga Nives Opačić "Moja draga škola" koju je također objavio Profil (ur. Nada Babić), premda opisuje školske dane, potraga je za riječima u kojoj će i učitelji, i učenici, ali i ljudi bilo kojega zanimanja pronaći i svoje uspomene.

Premda današnja mladež samo od roditelja čuje da su učiteljice do devedesetih zvane drugaricama, iznenadit će se i kad čitajući knjigu zapazi da crna pločica u drvenom okviru, kakvom se autorica služila za vježbanje čitanja i pisanja, ima i te kakvih zajedničkih točaka s unošenjem i poništavanjem riječi na modernu računalu.

Znanje o riječima, znatiželja da se istraži otkud one zapravo dolaze i što znače poveznica je među dvjema knjigama ove autorice pa čitatelj ima osjećaj kako ga navodi da i sam istraži bogatstvo u naoko običnim riječima.

 A među njima je svakako i važna riječ đak.

Komentara 1

SA
Savjest
16:15 24.11.2009.

Pačja škola J. J. Zmaj Jeste l\' čuli djeco, vjerujte, bez šale, otvara se škola za pačiće male. Svi pačići došli, kao đaci stoje, stari patak metnuo naočale svoje. Učio ih , učio od srijede do petka, al\' se nisu' se nisu maknuli dalje od početka. Ništa više ne nauči pačurlija ta nego što je prije znala: \"pa-pa-pa\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije